"Z ustreznim šolanjem
je lahko človek
najboljši prijatelj psa."
(Corey Ford)
  • 040/500-972 (Alenka)
Kje smo Prijavi naju v šolo

Posledice korona virusa na pasjem vedenju

12 Maj 2020

Posledice korona virusa na pasjem vedenju

Razmere okoli norega virusa se umirjajo, in čas je, da nadoknadimo vse, kar smo zaradi njega zamudili.

Kaj je tisto, kar sem v tem tednu, ko smo ponovno odprti, opazila?👇
❗️Zaradi izolacije, so psi malo izgubljeni ob stiku z drugimi psi in tudi ljudmi.
Zaradi prepovedi zbiranja na javnih mestih, še nisem šla na skupni sprehod, tako da ne morem še oceniti škode, ki je zaradi izolacije nastala pri sprejemanju okolja. Glede na opaženo, pa mislim, da je škoda, tudi tu.🙁
✅Zato je nujno, da greste s svojimi psi v šolo, čim prej, da s primerno vzgojo in kontroliranim okoljem ter vodeno igro, čim prej nadoknadimo obdobje izolacije.
‼️Najbolj so prikrajšani psi stari med 4 in 10 meseci.‼️

Saj so v najbolj pomembnem obdobju socializacije in habituacije – vemo, kaj je razlika?

Habitat je življenjsko okolje – zato pri habituaciji govorimo o navajanju na okolje, na zvoke, vonjave, različne podlage,…
Socializacija je proces navajanja na družbo, ki nas obdaja. Na pse, ljudi, različne živali.


In obdobje od 4-10 meseca je zelo pomembno in zaznamuje psa za celo življenje, če sta oba procesa v deficitu, kar sta bila zaradi izolacije onemogočena.

https://www.bajka.si/…/mala-sola-za-pse-pubertetnike-mescan/ – tečaj za pasje pubertetnike, ker počnemo ravno to. Pse pravilno socializiramo in jih pravilno vodimo preko procese spoznavanja okolja in hkrati že popravljamo pridobljene ali celo prirojene napake pri obeh procesih.

Zakaj morate res čim prej v šolo in začeti načrtno in pod strokovnim vodstvom psa navajati na oboje. Ker lahko zaradi nepravilne socializacije in habituacije, dobimo nezaželena ali celo agresivna vedenja svojega psa.
Ker se končno lahko družimo, pse spustimo med pse, da se bodo končno natekli in naigrali z vrstniki. Pa je to res pametno?


V tem tednu, ko smo v šoli to spet naredili, sem opazila nekaj pomembnih stvari, ki lahko brez našega pravilnega vodenja, privedejo do težav in trajno nepopravljivih napak.
Psi, predvsem mladi, ki nimajo narejenega odpoklica, in jih zaradi tega niso spuščalo s povodca, so v zelo slabi fizični kondiciji. Psi so sposobni dolgih sprehodov, niso pa sposobni daljšega pasjega teka in lovljenja.


PO PRIBLIŽNO PETIH MINUTAH IGRE SO SE UTRUDILI. TISTI, KI NISO KONFLIKTNI, SO SE UMAKNILI IN POČIVALI. DRUGI PA SO ZAČELI S PROVOCIRANJEM ALI MERJENJEM MOČI. PRAV TAKO SE JE ZAČELO ZARADI UTRUJENOSTI NEZAŽELENO VEDENJE, KI BI SE, ČE SE NE BI KONTROLIRALO, NADALJEVALO TJA, KAMOR NE ŽELIMO.

Zato je res pomembno, s kakšnimi psi, bomo pustili psa v igro in da prepoznamo znake in preberemo pasjo govorico, kdaj je treba igro kontrolirati ali celo prekiniti in ustaviti.


Zato ne odlašajte z obiskom pasje šole. So obdobja, ki jih ne moremo vrniti in odraščanje ter obdobja socializacije predvsem pri samcih ter habituacije sta med ključna za lepo sobivanje s psom.

Preskoči na orodno vrstico