"Z ustreznim šolanjem
je lahko človek
najboljši prijatelj psa."
(Corey Ford)
  • 040/500-972 (Alenka)
Kje smo Prijavi naju v šolo

Mladički malih pasem ali zakaj bi moral njegov lastnik v šolo

21 Avg 2023

Mladički malih pasem ali zakaj bi moral njegov lastnik v šolo

Lastniki malih psov vedo, da če bo panika, jih dvignejo v naročje. Ne vedo pa, da s tem lahko tvegajo napad nase in na svojega psa.

Mali pes je pes, z vsemi svojimi lastnostmi, vsemi svojimi potrebami in čisto pasjim karakterjem.

Zakaj tudi mali psi potrebujejo pasjo šolo?

Ker ga ni lepšega, kot videt malega, odraslega psa, kako pride na klic. Ker ni lepšega, kot videt malega psa, kako se lepo obnaša v mestu, kako lepo se igra s psi in ne skače v velike pse.

Vse to in še več, se nauči v Bajki.

Zakaj lastnik malega psa potrebuje pasjo šolo?

Ker je njegova prva reakcija – strah. Joj, veliki pes gre proti meni. Da se ne bo mojemu malemu psu kaj zgodilo. In tako reagira vedno, ko sreča velikega psa. Njegov mali pes kmalu velikega psa začne enačiti s težavo, saj se ga njegov lastnik boji. In zato že na daleč laja vanj, naj gre stran, ker je njegovega lastnika strah. In veliki pes bi rad prišel do lastnika in mu povedal, da ga res ni treba biti strah. Njegov mali kuža postane še manjši, da res med noge, da bi ja preusmeril pozornost nase in rešil lastnika. Lastnik pa, namesto da bi poslušal velikega psa in svojemu rekel, da je vse ok, dvigne svojega psa v zrak, da ga skoraj ubije in se dere na velikega psa. In mali pes se nauči, da ni dovolj, da že na daleč laja. Naslednjič se bo v velikega psa kar zakadil in ga med lajanjem še grizel.

V Bajki ta strah izgubi, ker so psi in lastniki v stalni interakciji. Ker se igrajo med seboj in ker imamo igro tudi z velikimi psi. Ker mali se morajo navaditi na velike in veliki na njih.

Zgodbe, ki jih slišim prevečkrat in mi ob njih ni prijetno. Poveste mi, da ste bili v pasjih šolah, ki so namenjene manjšim psom. Vaš pes je bil cel tečaj priden, ubogljiv in res ste bili navdušeni vi in inštruktor. Potem pa je prišel izpti in se je vse sesulo, kot hiška iz kart. Če v tečaju psi niso spuščeni in jim ni omogočena igra, bodo to na izpitu izkoristili. Če vas, kot vodnika nikoli v tečaju ne izpostavijo stresni sitauciji, potem boste vi na izpitu odpovedali. Ali pa bo odpovedal pes, ker vas takšnega ne pozna in bo začel delati vragolije, da vas spravi v dobro voljo.

Izpit je pač ena življenjska neponovljiva situacija. V Bajki naredimo kar veliko takšnih situacij, da se naučite reagirati tudi v stresu in da pes ve, kdaj je konec šale.

Preskoči na orodno vrstico