"Z ustreznim šolanjem
je lahko človek
najboljši prijatelj psa."
(Corey Ford)
  • 040/500-972 (Alenka)
Kje smo Prijavi naju v šolo

Fenomen neprevzemanja odgovornosti

30 Jun 2024

Fenomen neprevzemanja odgovornosti

Pa ne bomo povedali, da grize oz. fenomen neprevzemanja odgovornosti

Če me kdo vpraša, katere stranke so mi najtežje, bom brez premisleka rekla, tiste, ki ne prevzemajo odgovornosti.

Ja, res je. Veliko ljudi, ki me pokličejo, je v zadnji fazi in so morali prevzeti odgovornost. Govorim o psih, ki so nevarni okolici in lastnikom ter vsem družinskim članom.

K meni pridejo zato, da jim potrdim, da s tem psom res ne morejo več živeti in da se ga morajo »znebiti«. Ne vem, zakaj imajo vsi občutek, da komaj čakam na vse zavožene pse, da jih bom imela doma jaz in da bodo grizli mene in moje sosede? Če gre na živce njim, gre meni še bolj. Ker vem, da so popolnoma sami krvi, da je do tega prišlo.  Ker vem, da če si ne bi metali peska v oči, do tega ne bo prišlo. Ker vem, da če bi se tega lotili, ko se je vse skupaj začelo, se sploh ne bi razvilo do te meje, da se ga hočejo znebiti.

Sami pri sebi so že odločeni, da oni se ga ne bodo znebili, oni ga ne bodo peljali na injekcijo, ker to je umor. Ampak imeli ga pa tudi več ne bodo.

Ko jim povem, da v zavetiščih takih psov ne jemljejo, ker je dejstvo, da se jih ne bo dalo posvojiti in jim bo samo strošek, jih prvič posedem. Ker sploh ni težava v denarju. Bodo plačali, samo da se ga znebijo in da ga oni ne ubijejo.

Aja, še eno pomembno dejstvo sem pozabila. Ko pridejo k meni, točno vedo, da je pes za na injekcijo. Samo oni tega ne morejo.

Ko jim povem, da ga bodo zelo težko oddali, ker pes grize, me vprašajo, a vi ali pa kakšen kot vi, ga ne bi vzeli. Ne, hvala, res ga nočem. Jaz imam svojo psico zato, da z njo uživam in da mi ni potrebno prav nič misliti ob njej. Delo in čas, ki sem ga namenila njej, se mi več kot obrestuje pri želji, ki sem jo imela, ko sem se odločila za psa.

Tu se ustavijo drugič, ker res ne vem, od kje jim ideja, da bo, kdo z veseljem sprejel, njihovega zafuranega, agresivnega psa.

In potem stavek, kjer mi zaigra srce. Pa ne bomo povedali, da grize.

Oni so svetniki, rešili so psa pred smrtjo, pes ne bo več njihov in to ni več njihov problem.

Pa to ni ena stranka, ki tako razmišlja. Takšnih je čedalje več. In mene čisto resno skrbi, ker takšni psi se res oddajajo, z lepo zgodbo in lepimi slikicami.

In taki psi se čisto res oddajajo – berem delitve na FB. Psi, ki so se jih še prejšnji teden želeli na vsak način takoj in zdaj rešiti, so naslednji teden na netu najbolj luštni in pridni psi. Samo okoliščine so se drastično spremenile in ga res ne morejo več imeti – od jutri naprej.

Preskoči na orodno vrstico