Greva v pasjo šolo!

Pasja šola je v prvi vrsti namenjena ljudem! Psi so le pripomoček, s katerimi osvojimo naše znanje – znanje voditi psa. Ne glede na to, ali gre za mladička, pasjega pubertetnika, odraslega psa ali pa psa, ki je že problematičen in nevaren – TREBA JE V ŠOLO!

Včasih je veljalo, da se gre s psom v šolo, šele ko je star eno leto. Prej se z njim tako ali tako naj ne bi dalo narediti ničesar. In res so hodili v šolo psi stari eno leto, skoraj vsi so imeli že svoje več ali manj grde navade, ki so bile včasih že tudi precej nevarne za okolico ali celo za lastnika. Pse se je takrat postavilo v vrsto in prva stvar, ki so se jo lastniki naučili je bilo cukanje psa.

Časi so se spremenili in sedaj je psov, ki pridejo pri enem letu v šolo, čedalje manj. In prav je tako!

Najbolje je, da mladička vpišete v šolo takoj, ko ga pripeljete domov. Še bolje pa je, da pred prihodom mladička obiščete različne šole in tako dobite vpogled v njihov sistem dela in poučevanja, ter se na osnovi videnega odločite kam se boste s svojim štirinožcem vpisali.

K sreči se v Sloveniji pojavlja vse več društev in posameznikov, ki so profesionalizirani in imajo tečaje skozi vse leto. Hkrati pa se na žalost pojavlja tudi čedalje več ”strokovnjakov”, ki so si ta naziv pripisali sami, njihovo znanje pa je daleč od tega in jih vodi le zaslužek. Zato nikakor ni odveč pozornost tako pri ”privatnikih”, kot tudi v društvih, kjer imajo kader, ki nima izkušenj.  Zato si vzemite čas, pojdite in si osebno poglejte tečaje, pogovorite pa se tudi s tečajniki. Predvsem naj vas zanima, kako rešujejo težave in kako uspešni so pri tem. Pazite, uspešnost ni to, da »saj je malo bolje, pes je še mlad«, uspešnost je to, da težave niso več težave.

Mladiček mora v šolo zato, da se človek nauči, kako ravnati z njim!

Mladiček je nepopisana knjiga, ki jo bomo počasi napisali skupaj. Samo od nas je odvisno, kaj bo v njej pisalo. Največja napaka večine pasjih šol je, da je poudarek zgolj na učenju vaj poslušnosti in ne na sami vzgoji. Predvsem tečaji, namenjeni najmlajšim, bi morali biti tečaji vzgoje in ne šolanja psa. Vzgoja in šolanje se sicer res močno prepletata med seboj, a si večina lastnikov v prvi vrsti želi predvsem vzgojenega kužka, s katerim bodo lahko mirno sobivali. Vzgojen kuža ne laja, vzgojen kuža ne vleče, vzgojen kuža zna počakat med tem, ko vodnik pije kavo, vzgojen kuža se zna obnašati tako v množici ljudi, kot tudi psov. Z vzgojenim kužkom gremo lahko brez skrbi v mesto, kjer je veliko ljudi in prometa, ker smo ga vzgojili v mestnega psa. Razlika med učenjem in vzgojo je ta, da je učenje – učenje vaj, vzgoja pa – učenje pravilnega vedenja v vseh življenjskih situacijah. Zato ni odveč pri izbiri pasje šole biti pozoren tudi na to, ali je šolanje usmerjeno v učenje vaj ali v vzgojo obeh, tako vodnika kot tudi psa. Kaj nam pomaga pes, ki zna na poligonu vse vaje in dela vse, dokler imamo v roki priboljšek. Doma pa nas grize, na sprehodu se zaganja v vsakega psa, laja na ljudi…?

V naši pasji šoli se moramo zato v prvi vrsti naučiti kako psa umiriti in mu privzgojiti pravilne vzorce vedenja. Predvsem pa moramo kužku dopovedati, da ni briket (priboljšek) ali igrača tista zaradi katere je pozoren na nas in je pri miru, ampak da smo mi tisti, zaradi katerega mu je fino z nami. Pri vsem tem moramo opozoriti, da je zadnje čase veliko šol pozabila na vlogo vzgoje in naučijo mladička vse sorte trikov in vaj, pozabijo pa ga vzgojiti, tako da ne izsiljuje vodnika in da zna biti pri miru takrat, ko se z njim nihče ne ukvarja.

Pasja šola mora biti kraj kjer boste dobili odgovore na vsa vprašanja! Vaš inštruktor mora imeti tako široko znanje, da vam bo pomagal preko vseh vedenjskih težav in drugih težav povezanih s psom. Vzgojiti vas mora v zglednega pasjega lastnika, poučiti vas mora tudi o zdravju psa, negi, o potovanjih z njim, prehrani…. Vaš inštruktor bi moral biti tisti, ki ga pokličete prvega, ko imate kakršen koli problem.

Mladička moramo naučiti pravilne igre s preostalimi psi!

Psi so družabna bitja, kar pomeni, da se radi družijo med seboj. S časom se je spremenila tudi vloga psa,  postal je naš družabnik, ki je vedno in povsod z nami. Na sprehode tako hodimo v parke, družimo se z ljudmi, ki imajo kužke. Zato je zelo pomembno, da mladička naučimo pravilne igre s psi. Le tega pa jih lahko naučimo le, če je igra v pasji šoli kontrolirana in vodniki aktivno sodelujejo v njej. Prepričanje, da se bodo psi zmenili sami med seboj je povsem napačno. Seveda se bodo zmenili po svoje, vendar na pasji način, pri tem se bo eden podredil in bo v redu. V primeru pa, da se noben izmed psov ne bo podredil, konec ne bo več v redu. Največ pasjih ugrizov se zgodi ravno med 6 in 10 mesecem starosti. 6-mesečni kuža, ki se še vedno obnaša kot mladiček skače po vseh psih in jih grize. A ta kuža ne diši več kot mladiček in ga zato odrasli psi ne jemljejo več kot mladička, ampak sebi enakega psa. V svetu odraslih psov pa veljajo pravila. In ker jih nismo kužku privzgojili mi, ga starejši vzgoji po pasje – z ugrizom.

Kužki, ki jih že od malega učimo pravilne igre, se tako naučijo pravilno igrati in se zato s tem izognemo konfliktom, takrat ko kuža odraste.

Naslednja pomembna vaja je odpoklic – vaja, ko mora kuža priti k nam, ko ga pokličemo. V šoli za mladičke bi morali naučiti kužka odpoklica iz igre, saj je ravno mladička to vajo najlažje naučiti.

V naši pasji šoli hodimo skupaj na sprehode v naravo, v mesto, v parke,… Ker vas moramo inštruktorji vzgojiti v zglednega lastnika pasjega meščana. Saj je res, da je splošna kultura tisto, kar že prinesemo s seboj v šolo. A če nas v šoli naučijo, kako pravilno prečkati cesto, kako in kje naj kužki ne lulajo, nas naučijo pasje kulture tudi v mestu, nas nekatere naučijo, nekatere pa spomnijo na to. Mi smo tisti, ki ljudem okoli nas dajemo zgled, naj bo ta lep.

Nikoli ni prepozno za pasjo šolo!

Tudi če smo zamudili obdobje mladička in imamo doma pasjega pubertetnika, se čim hitreje vpišite v pasjo šolo. Mala šola mora biti prilagojena starosti psa in težavam, ki se pojavijo v tem obdobju – obdobju spolnega dozorevanja in pasje pubertete, kjer se pojavi neupoštevanje vodnika in uveljavljanje svojega  »ne bom«. Zopet moramo misliti na to, kaj bomo v življenju počeli s svojim psom. Zelo malo lastnikov psov ima cilj udeleževanja na kinoloških tekmovanjih v poslušnosti, večina pasjih lastnikov si želi s svojim psom na miren sprehod, brez da bi ga pes vlekel, večina si želi z njim tudi na kavo.

V večina programih male šole je zopet poudarek na učenju vaj. Na primer vaja poleg – pes nas ne vleče in hodi ob nogi. A resnica je, da si ne želimo imeti psa celo življenje pod poveljem, ampak si želim, da se pes nauči hoditi na dolžini povodca brez povelja. Zato zopet tudi tu – poiščite šolo, kjer bodo vas in psa vzgajali za življenje.

Je odrasel pes, ki je problematičen, za v skupino?

Problematični psi, to niso psi, ki so agresivni in jih lastniki več ne morejo peljati na sprehod. Problematičen je vsak kuža, s katerim imate težave in ga fizično ali psihične ne morete več kontrolirati. V tem primeru vam svetujemo, da za začetek najdete pasjo šolo, kjer vam bodo pomagali individualno. Kajti dokler ne rešite problema, ko ste sami s svojim psom, bodo vaši problemi ob prisotnosti drugih psov samo še rasli in vaše nezadovoljstvo in razočaranje bo vsak dan večje. V večini je problem problematičnih psov v lastniku, zato potrebujete za začetek individualno pomoč, kjer boste spet pridobili samozavest in boste lahko vodili svojega psa.

Težko je zajeti vse dobre lastnosti pasje šole in hkrati tudi pasti slabo izbrane pasje šole. Naj vas vedno vodi vaš notranji glas. Le vi zares poznate vašega psa, vi ste tisti, ki bivate z njim vsak dan. Če vidite, da vam obisk pasje šole, kljub vašemu prizadevanje ne prinaša napredka, in da ne rešite problema, ne vztrajajte. Povejte inštruktorju, da bi radi dodatno pomoč. Če vam je ne omogoči ali če tudi ta ne pomaga, zamenjajte šolo. Vztrajati v napaki in jo ponavljati v nedogled le-to zgolj povečuje. Ne čakajte, da pride tako daleč, da ne bo več mogoče mirno živeti z njim. Če pes skače v druge pse in renči na njih, ne čakajte, da se bo začel še tepsti.  Če z napredkom v šoli niste zadovoljni, zamenjajte pasjo šolo in si poiščite res preverjeno strokovno pomoč.

Seveda pa se morate ob vsem tem zavedati, da nismo inštruktorji tisti, ki bomo vzgojili vašega psa. Mi smo za vas v pasji šoli zato, da vam pokažemo in razložimo kako priti do željnega cilja, vas spodbujamo in vam stojimo ob strani, ko to potrebujete in tudi, da vas opozarjamo na morebitne napake. Učimo vas prepoznavanja pasje govorice, ukrepanja v različnih situacijah,… Na koncu pa ste vi tisti, ki nam morate zaupati, se ravnati po naših navodilih in predvsem vaditi, vaditi in še enkrat vaditi s psom tudi doma in tako utrjevati vedenje. Nikakor ne morete pričakovati, da bo pes, s katerim se ukvarjate samo 2x tedensko v pasji šoli, vzgojen. S psom se je potrebno ukvarjati in z njim preživljati kvaliteten čas vsak dan, do konca njegovega življenja.