Problematičen pes

Definicija, kaj pomeni problematičen pes, je zelo subjektivna, saj smo si ljudje različni in imamo različen prag tolerance. Svojemu psu, ki ga imamo neskončno radi, odpuščamo napake in zagovarjamo njegovo neprimerno vedenje.
agresiven pes
Ko vaš pes, tako kot ta na sliki, pokaže zobe, ni več samo problematičen pes, ampak je že nevaren in agresiven pes. Pustimo zakonsko opredelitev, kaj je nevaren pes, ker nam je vsem v interesu, da do ugriza druge živali nikoli ne pride. Nihče med nami pa si ne želi, da bi naš pes ugriznil človeka.

Kdaj lahko rečemo, da je pes problematičen?

  • Problematičen pes je že pes, ki na povodcu stalno vleče, ker obstaja potencialna nevarnost, da tega psa ne bo mogoče zadržati.
  • Problematičen pes je tisti, s katerim ne morete nemoteno sobivati in vas njegovo vedenje ovira.
  • Nevarno problematičen je vsak pes, ki se agresivno vede do drugih živih bitij. Agresivno vedenje psa je vsako renčanje in zaganjanje v druge pse, saj je od renčanja do ugriza le vprašanje časa.

Kdaj govorimo o res problematičnem psu?

  • Najbolj problematični psi pa so tisti, ki grizejo svojega vodnika.
  • Noben pes ne sme v nobeni situaciji ugrizniti svojega vodnika. Takrat ko pride do ”samo” blagega ugriza, je skrajni čas, da resno poiščete strokovno pomoč.

Je možno prevzgojiti takšnega psa?

  • Prevzgoja problematičnih psov je zelo kompleksna
  • Vzrok je v večini primerov nepravilen odnos med vodnikom in psom.
  • Nedopustno je že renčanje na vodnika, kaj šele ugriz. Na žalost pa se to velikokrat dogaja.
  • Prevzgoja problematičnega psa je v prvi vrsti sprememba vedenja lastnika do takega psa.

Kako pride do tega, da vas lastni pes ugrizne?
Ko je kuža še mladiček, se nam njegovo renčanje zdi smešno. Ko to naredi v obdobju pubertete, ga zagovarjamo, da ni zanalašč. Ko to vedenje ohrani za celo življenje, se ponavadi začnemo izogibati situacij, v katerih pes svoje nestrinjanje kaže z renčanjem ali ugrizom. Takšnih situacij pa je čedalje več in počasi postajamo sužnji svojega psa. Zaradi takšnega vedenja se lastnik psa začne bati in z njim ne more več živeti sproščeno in brez strahu. Ob tem pa psa nehote potrjuje v njegovem zastrašujočem vedenju.

Vzroki, zakaj pes ugrizne svojega lastnika, izvirajo iz njegovega otroštva in neprimerne vzgoje. Že mladičku moramo pokazati, kaj sme in česa ne sme ter mu postaviti jasno določene meje, do katerih lahko s svojim obnašanjem gre. Meja pa je vaša nedotakljivost. Pes, pa naj bo mladiček ali odrasel pes, velik ali majhen, nikoli, v nobenem primeru ne sme šavsnit proti svojemu vodniku.

Kaj moramo paziti pri mladičku?
Največjo napako delamo že pri mladičku, ko nas grize za roke ali noge. Ker nam je to na začetku smešno, ne reagiramo dovolj odločno, da bi pes s tem vedenjem prenehal. Ko imamo grizenja dovolj,  mu rečemo NE, pri tem pa pes še bolj odločno reagira. Če tega ne ustavimo takoj, se to vedenje samo še stopnjuje.
Naslednja napaka, ki jo delamo pri mladičkih je, da dovolimo renčanje pri hranjenju in igri z igračami. Tudi tu moramo takoj postaviti mejo. Meja, ki si jo postavimo, je v večini primerov ugriz. In tu je največji problem. Ugriz je zadnja oblika agresije. Pred ugrizom imajo psi še kar nekaj opozorilnih znakov, ki jih ne smemo pustiti. Dva sta zelo pomembna, to je predugriz in pa renčanje. Obojega ne smemo dovoliti, ker je do ugriza samo vprašanje časa.

Je puberteta res odločilna za odpravo grizenja?
V kolikor mladičku nismo postavili meja, bomo imeli težave tudi v puberteti, saj bo pes ob njemu neljubem dejanju reagiral z ugrizom. Takrat ugrizi še niso tako močni, zato nekateri tudi te ugrize še tolerirajo in opravičujejo. Pes pa svoje vedenje samo krepi in ti ugrizi so čedalje pogostejši. Če v tem obdobju dokončno ne rešite tega problema, ste v veliki nevarnosti, da vaš pes postane problematičen in agresiven pes.
Odrasel pes ima izoblikovan vzorec obnašanja, ki smo mu ga izoblikovali sami. Ker ugrizi niso bili selekcionirani, je to za psa normalno vedenje. Razlika je le v tem, da so ti pasji ugrizi sedaj močnejši in nevarnejši, zato vodniki bolj konkretno reagirajo na njih. Ker pa psu nikoli niso dopovedali, da se gristi ne sme, le-ta reagira še bolj agresivno in s še močnejšim ugrizom. In začaran krog se s tem začne. Vodnik se začne bati psa, pes pa to izkorišča sebi v prid. S tem pa izgubimo vse veselje do psa in pes nam postane muka.

Popolnoma podobno je pri agresiji do psov in ostalih živali. Vse izvira iz njegovega otroštva, ko mu nismo določili mej in vztrajali pri njih.

Je prevzgoja problematičnega psa možna?
pasja igraZaradi vse zgoraj opisanega je prevzgoja problematičnega psa zelo kompleksna. Nemogoče je odpraviti problem, če ne odpravimo vzroka. Vzrok pa je nepravilen odnos med psom in vodnikom. Dokler ne popravimo odnosa med vodnikom in psom, ne moremo pričakovati, da bo pes upošteval naše prepovedi nezaželenega vedenja.
Vedno se pri prevzgoji vrnemo na začetek in na ponovno postavljanje mej. Osnova je, da se pes odzove na svoje ime vedno in povsod. Ko to dosežemo, gradimo naš odnos naprej.
Prevzgoja je na začetku popolnoma individualna in brez motečih elementov. Ko je pes zmožen biti brez motečih elementov, skoncentriran na vodnika in se odziva na povelja, postopoma dodajamo moteče elemente.
Zavedati se moramo, da je prevzgoja proces, v katerem sodelujeta oba. Tako pes kot vodnik. Saj mora v prvi vrsti vodnik spremenit svoje vedenje do psa. Prevzgoja problematičnega psa brez uporabe sile ni mogoča. To pa ne pomeni, da se lahko sila uporablja neupravičeno in premočno. Razen v primeru ugriza psa, kjer je njena uporaba nujna, je sila, ki jo uporabimo na psa, le korekcija.

Pri agresivnem psu do drugih psov je iluzorno pričakovati, da se bo pes po prevzgoji igral z drugimi psi in bil lahko vsepovsod spuščen. Tudi v tem primeru je osnova napačen odnos med vodnikom in psom. Če bi bil odnos pravilen, bi pes upošteval prepoved agresije. Zato je, tako kot v primeru agresije do vodnika, potrebno celotno, kompleksno šolanje, ki pripelje do tega, da je pes vodljiv in ubogljiv. Če je pes agresiven do istega spola, nam je v pomoč tudi kastracija oz. sterilizacija.

Tudi pri ostalih oblikah agresije prevzgoja temelji na kompleksnosti in ponovni izgraditvi pravilnega odnosa med vodnikom in psom.

agresiven pesSe lahko prevzgoje lotim sam?
Vsekakor pri tem potrebujete strokovno pomoč, ki vas pravilno vodi na poti prevzgoje.
Takrat, ko imate pred vašim psom rešpekt ali strah, tega ne morete več rešiti sami. Zato tega resnično ne počnite doma, ker so lahko posledice za vas usodne.

Ne čakajte, da pridete k nam po uradni dolžnosti. Naredite nekaj zase in za svojega psa – PRIDITE PRAVOČASNO IN PROSTOVOLJNO.