Pasji bonton

Pasja kultura je ogledalo naše kulture in našega spoštovanja drugih. Od nas, lastnikov psov je odvisno kako nas bo okolica sprejela. Če bomo mi nemoteči za njih, bodo tudi oni za nas. Zavedati se moramo, da smo vsi lastniki psov, ki se ne držimo splošnih pravil obnašanja, krivi, da nam je omejeno gibanje skupaj z našimi psi. Saj slabe izkušnje z nekaterimi pomenijo, da je bolje nekaj prepovedati, kot pa imeti zaradi njih sitnosti.

  • V urbanem okolju se držimo pravila, da so psi na povodcu in da se jih odmakne od ljudi. V naravi pa se zavedajmo, da moramo naravo čuvati, saj naj jo kmetje le dobrohotno odstopijo za tisti čas, ko smo s psom na sprehodu.
  • Predvsem pa moramo vedno pospraviti za svojim psom.

Vsi psi kakajo, zato mora biti vrečka vedno v našem žepu, da lahko za njim pospravimo. Popolnoma vseeno je kje smo, za svojim psom smo dolžni pospravit. Nikomur ni prijetno, ko stopi v svež ali pa par dni star kakec. Kako se morajo šele počutiti ob tem tisti, ki nimajo psa.

Image result for dog manire

Vse je na nas. Takrat ko bo vrečka postala nekaj vsakdanjega, se bo glavnina gonje proti psom ustavila.

Pospravite za svojim psom tudi na travniku kjer se suši trava, zaradi vašega kakca lahko krava zaradi zastrupitve tudi umre. Če svojemu psu pustimo lulat in kakat na travniku kjer se suši trava, je skoraj tako, kot da bi pustili, da to počne v naš krožnik. Saj nam ta trava daje hrano, ki jo vsak dan jemo.

Samo mehiškega golega psa ni potrebno česati. Vse ostale pasme in mešančke pa počešemo vsaj enkrat na teden. Vsak ima rad doma čisto, zato nas večina krtači svojega psa v gozdu. Pozabljamo pa, da je tudi gozd del našega doma. Zato ga pustite čistega in pospravite za seboj! To ne pomeni, da dlako vržemo v grmovje, ampak da jo odnesemo v kontejner za smeti. Toliko odmrle dlake je od enega česanja dve srednje velikih psov. Predstavljajte koliko dlake se nabere v enem letu in kaj to pomeni za naše okolje. Spet sami sebi onesnažujemo hrano.

  • Pospravite za seboj pasje dlake, če psa češete v naravi! Odnesite jih v kontejner ne za prvi grm.

Na sprehodu po naravi imejte psa, če ne uboga odpoklica na povodcu. Ne delajte škode kmetom. Njemu uničujete pridelek, sebi pa s tem hrano. Ne pustite psu, da hodi po visoki travi ali žitu, saj ga s tem uničuje. Tako kot vam ni prav, da se vsi sprehajajo po vašem dvorišču tudi kmetom ni všeč, da se hodi po obdelovalnih površinah.

Image result for dog on the leash sign

  • Hodite po uhojenih poteh in ne delajte škode po travnikih in njivah!
  • Ne pustite psu kopati luknje po travnikih, saj s tem dela škodo na zemljišču in na kosilnici.
  • Ne pustite psom, da se igrajo na površinah kjer se suši trava, saj s tem razmečejo sušeno travo in delo kmetov gre v nič.
  • Ne pustite psom, da gonijo divjad.

 

  • Pustite naravo takšno, da boste tudi jutri lahko vi in ostali uživali v njej!

Ne recite, saj drugi tudi delajo tako. Ne primerjajte se s slabšimi. Bodite boljši. BODITE ZA ZGLED!