Ko pes napade psa – kako ravnati

Najprej je potrebno ločiti, kaj pomeni in kako izgleda pasji ravs in kako napad.

Ko govorimo o pasjem ravsu je vse končano, še preden mi posežemo vmes. Psa se preden prideta skupaj šopirita, pri čemer se oba telesno postavljata, se poskušata narediti čim večja  in ob tem spuščata visoke glasove, ki se postopoma nižajo.

pasji ravs

V primeru, da sta oba psa na povodcu, je najboljše, da vodnika poskrbita za to, da gresta psa mirno en mimo drugega. Če kaže, da se bosta srečala na isti strani, dajte psa na drugo stran in preprimite povodec z drugo roko. Povodec primite čim bližje pri karabinu, da ima pes čim manjšo moč. Mirno, a odločno pojdite mimo, svojemu psu pa ob tem ne pustite, da bi prišel v stik z drugim psom – bodisi se s svojim telesom postavite med njiju ali pa se umaknite na drugo stran ceste oziroma poti.

Največjo napako delajo tisti ljudje, ki dajo psa na „sedi“ in čakajo da gre drugi pes mimo. S tem jima omogočijo, da se z očesnim kontaktom psa merita med seboj, sedečemu psu pa na takšen način omogočijo, da se „katapultira“ v psa, ki gre mimo. Če že delate na takšen način, potem pojdite stran od drugega psa, od svojega psa pa zahtevajte da gleda vas in mu ne dovolite, da gleda proti približujočemu se psu.

V primeru da pa srečate odvezanega psa, ki se repenči, se mirno obrnite in pojdite stran od njega. Tako bo pes mislil, da vas je pregnal in zaradi tega ne bo napadel. Če to ni mogoče, potem dajte svojega psa na kratko, za ali ob sebe. Z odločno hojo pojdite proti psu in mu z odločnim, glasnim, a globokim glasom recite „bejž domov“ ali nekaj podobnega. Glas ne sme biti prijazen ampak odrezav in odločen. Takšni pasji bahači so v svojih pohodih že dobili kakšno brco ali dve in zato točno vedo kaj pomeni, ko jih človek podi in gre z odločnimi koraki proti njemu.

V 99 % primerov se bo pes obrnil in šel. Če ne, pa bo obstal na mestu, se sicer telesno še naprej repenčil, ne bo pa napadel. Z njim stalno ohranjajte očesni kontakt. Pomembno je, da izražate grožnjo predvsem z obrazno mimiko. Tako pes vidi in prepozna vašo neverbalno komunikacijo, ki mu sporoča, naj si niti ne drzne napasti. Takoj ko boste psihično popustili, boste dali psu povod za napad, zato je res pomembno, da ste pogumni in odločni, ne glede na vaš strah. Hoja naj bo odločna a hkrati ne prehitra, pazite da so vaši koraki stabilni, ker s takšno telesno govorico izražate in sporočate svojo odločnost. Nikoli ne tecite mimo ali stran od psa – saj se s tem v plen!

Kaj storite, če vseeno pride do ravsa?

pasji ravs

Za začetek se glasno in odločno zaderite „fuj“, „spusti“ ali „dovolj“ – pri tem bodite ženske še posebej pozorne na to, da je vaš glas globok in ne vreščeč. V večini primerov je že to dovolj, da gresta psa takoj narazen. Pri pasjem ravsu je namreč več glasovnega napadanja kot resnih ugrizov. Če so že, so v večini primerov samo s sprednjimi zobmi in so tako bolj podobni ščipanju.

Psa se v večini primerov dvigneta na zadnje noge. Zato je najbolje, da oba psa primete za ovratnici in ju s tem fizično ločite. Če imate vašega psa pod kontrolo, primite drugega psa za ovratnico in ga držite v zraku. S tem izgubi oporo na zadnjih nogah zaradi česar bo popustil. Pri tem bodite pazljivi, da si ga ne naslonite na prsi, saj vas lahko ugrizne v efektu. Pomembno je da ga vedno držite stran od sebe. Vse skupaj mora biti narejeno hitro in odločno, da se pes ob tem ustraši in zaradi šok efekta spusti. Če boste hkrati ob tem z močnim glasom poveljevali „spusti“ ali „fuj“, bo pes, ki je ravs začel spustil in zbežal.

Kaj je napad?

Pod napad se šteje vsako grizenje in stresanje psa, ki traja več kot 10 sekund. Znaki in začetki so enaki kot pri ravsu, le da psi, ki napadajo, niso glasni in se ne oglašajo z visokimi toni, pač pa je njihov glas nizek in odločen. V primeru, da sta oba psa na povodcu, veljajo popolnoma isti nasveti, kot pri ravsu. Če vidite, da lastnik psa fizično le tega ne bo mogel zadržati, predlagamo spremembo smeri.

Pri napadu napadalec teži k temu, da nasprotnika čim prej zbije na tla. Kako v takšnem primeru postopati, je odvisno od tipa psa. Pri terierskem tipu oziroma pri psih, ki imajo izrazito široke čeljusti, boste žrtev izredno težko iztrgali iz gobca. Ravno s takšnim načinom ljudje povzročimo največ poškodb, ko psa dobesedno vlečemo iz napadalčevih ust.

Obstaja veliko različnih nasvetov, kaj storiti v takšnem primeru:

 • Psa polijte z vodo: voda naj bo res ledeno mrzla, pljusk vode pa naj bo usmerjen v nos in oči.
 • Dvignite napadalnega psa za zadnje noge in ga obrnite: pes bo takrat izpustil žrtev, vendar morata biti prijem in obrat zelo hitra, česar pa večina ljudi ni sposobna narediti. Psa se prime za zadnje noge in se ga istočasno zelo hitro zavrti za 90 stopinj. Najlažje je, da se pri tem postavite bočno na psa, ga primete in zavrtite. Pri tem pazite, da ne bo skočil nazaj v vas.
 • S prstom pritisnite v napadalčevo oko ali mu porinite nekaj v njegov anus, zaradi bolečine bo spustil: učinkovitost metode je odvisna predvsem od tipa psa. Nekateri imajo že pasemsko pogojen visok prag bolečine, ki pa je ob pasjem napadu še višji, saj psi takrat izklopijo čut za bolečino.
 • Uporaba pripomočkov za razpiranje gobca: ti pripomočki so učinkoviti samo ob pravilni uporabi! Če imate možnost, v napadalčeva usta hitro zatlačite kakšno debelejšo palico, a pri tem pazite da jo porinete v kot (stičišče) čeljusti. Pes bo zaradi bolečine odprl usta, napaden pes pa se bo ob tem osvobodil.
 • Najbolj učinkovita metoda prekinitve napada je, da se psa dvigne za ovratnico v zrak in drži toliko časa, da mu prične zmanjkovati sape. Če ste dovolj močni, ga dvignite tako visoko, da se z zadnjimi nogami ne bo mogel dotikati tal. Res je, da ob tem dvignete tudi napadenega psa, a ga boste s tem rešili, saj bo napadalcu kmalu zmanjkalo sape – v tistem trenutku bo razprl usta, da bi zadihal. Ob tem je potrebna izredna pazljivost, saj lahko pes skoči tudi v vas. Ko spusti, ga z eno roko držite za ovratnico, z drugo roko pa mu fiksirajte vrat, s čimer mu preprečite da bi se obrnil v vas.
 • Posebno pozorni bodite pri ovratnicah na zaponke – predvsem plastične rade počijo, kar je še bolj nevarno za vse udeležene. Če vidite, da ima pes navadno ovratnico s plastično zaponko, potem mu okoli vratu raje ovijte povodec in ga potegnite čez zanko za roko. S tem dobite zatezno ovratnico, psa nato zategnite in dvignite. Če pes nima zatezne ovratnice vam predlagamo, da vedno raje uporabite povodec, saj se lahko iz običajne (nezatezne) ovratnice sname.
 • Če psa ne morete dvignit, ker je pretežak (računati morate, da boste ob tem dvignili tudi vašega psa) lahko s povodcem naredite zanko in jo čim močneje zategujete, s tem mu bo zmanjkalo zraka. V tistem trenutku, ko bo odprl usta, da bi zajel zrak, ga potegnete stran. Najbolj učinkovito in „varno“ bi bilo, da to naredi lastnik napadalnega psa. A realnost je običajno taka, da v večini primerov le-ti odpovedo in mora vsak sam reševati svojega psa.
 • Naravna reakcija vsakega lastnika napadenega psa je, da zbrca napadalca. To je učinkovito le v primeru, da so brce brezkompromisne in usmerjene v mehka tkiva. Ne pozabite, da psi ob napadu izklopijo bolečino, zato tudi pri brcanju iščete efekt, s katerim bo psu zmanjkalo sape. Opozoriti vas moramo, da pri določenih tipih psov, ki so bili ustvarjeni za boje ali za lov na divje živali, brcanje napad samo okrepi. Tega naj se zato lotijo res samo tisti, ki vedo kam brcniti psa in ki ga lahko brcnejo dovolj močno v področje mehkih tkiv. Ta metoda je najbolj učinkovita ob hkratni uporabi prej opisane metode dviga psa. Ob vsem tem pa se morate zavedati tudi tega, da vas lahko lastnik napadalnega psa ovadi zaradi fizičnega napada na psa.

pasji ravs

 • Pomagamo si lahko tudi s poprovim sprejem, solzivcem in podobnimi kemičnimi pripravki, ki pse onesposobijo zaradi reakcije na sluznici. Učinkovit domači pripravek je voda s kisom ali pa vsa pijača z mehurčki. Če jo imate pri sebi, vedno špricajte v nos, usta in oči.
 • Na tržišču so na prodaj naprave, ki z nam neslišnimi zvoki (Dazer) ustavijo psa, ampak to le v primeru da do napada še ni prišlo.
 • Vedno pa najprej poskrbite za svojo varnost, saj se vam lahko zgodi, da vas pogrize napadalni pes, v skrajnem primeru pa še vaš. Psa, ki sta v efektu ne gledata koga grizeta.

Nevarnih psov se izogibajte!

pasji ravs

Predvsem poskrbite najprej za svojo varnost in za varnost svojega psa. Če veste, da se na nekem področju nahaja nevaren pes, se temu območju izognite. Če vidite psa, ki se vam približuje v grozeči pozi, se obrnite in pojdite stran. Ne pozabimo pa tudi na to, da moramo imeti našega psa vzgojenega, da ne bo provociral in predvsem da ne bo na vsako provokacijo tudi odgovoril.

Ne glede na vse, ohranite trezno glavo in mirno kri.

Želimo si, da vam prebranega ne bo potrebno nikoli uporabiti; predvsem pa prijavite vsak najmanjši napad na vašega psa ali na vas.