Kako ravnati s prestrašenim psom

prestrašen pesKo pride v našo pasjo šolo Bajka kdo s preplašenim psom, se z vodnikom vedno najprej skupaj pogovorimo o zgodovini psa. Če pes ni najdenček, se običajno lahko odkrije vzrok težav. Je pa res, da velikokrat ljudje psu kar sami pripišejo prestrašenost, ker ta bodisi laja, skače in se umika. Ni pa vedno rečeno, da pes laja zaradi strahu. Tudi to, da se umika ni vedno znak strahu.

Zato je zelo težko na splošno govoriti kako se lotiti problema prestrašenega psa. Za začetek je seveda potrebno ugotoviti ali gre res za strah ali pa gre za kakšno drugo obliko nezaželenega vedenja. Kajti na primer psi, ki so nevrotični tudi kažejo znake, ki se jih lahko zameša s strahom. Seveda ob tem ne mislimo na tiste pse, ki jih je zares strah in se posledično zakrčijo in skrijejo v najbližji kot.

Govorim predvsem o psih, ki lajajo na vsakega, ki ne morejo biti pri miru, ki jih vse zmoti. Velikokrat se takšne pse označi kot prestrašene. Pa so res? Prestrašen kuža, se bo namreč hotel na vsak način umakniti in bo reagiral šele takrat, ko ne bo imel več možnosti za beg. 

Kako ravnati s takim psom? 

Predvsem zelo umirjeno. Naše umirjene reakcije bodo psu pokazale kako naj se obnaša on in da ni potrebe za strah. Pri tem si lahko pomagamo s sprostitvenimi tehnikami (T-touch masaža), lahko si pomagamo s homeopatijo in feromoni. Lepe rezultate daje tudi Reiki, ki psu odpravi psihične blokade, ki jih ta ima.

Na podlagi tega, česa se pes boji, se sestavi program in se prične s psom intenzivno delati. Če se boji psov, je pa vesel ljudi, strah odpravimo preko ljudi. In obratno, če ga je strah ljudi, mu preko psov pokažemo, da ljudje niso slabi in mu nočejo nič hudega. Predvsem je pri prestrašenih psih naš glavni zaveznik čas, potrpežljivost, postopnost in odločnost.

V primeru prestrašenega psa, si vedno izberemo skupino psov in lastnikov, ki so neobremenjeni in kjer psi prestrašenega psa pustijo na miru. Vodniku prestrašenega psa se da navodilo, da psu ne dovoli pobega (premika nazaj), naj pa se premika naprej glede na to ali se bo premaknil pes. Nikakor mu ne sme pusti paničnega gibanja. Ker pes pride v okolje, kjer ga nihče ne ogroža – skupina tečajnikov ima namreč navodilo, da prestrašenega psa in njegovega lastnika ignorira in tudi svojemu psu prepreči stik s prestrašenim psom – prestrašen pes dobi informacijo, da mu tu nihče nič noče. Odvisno od stopnje strahu se takšen pes počasi sprošča in na koncu tudi sprosti. V bistvu ga sprosti okolica sama.

Vodnik zna na psa s svojimi pričakovanji narediti prevelik pritisk. Tu govorimo predvsem o tem, da s prigovarjanjem, trepljanjem in nepravilnim božanjem psa dela še bolj živčnega in zato se pes nikakor ne more umiriti. Ko damo psu možnost, da svoj strah predela sam na varni razdalji, v varnem okolju, njegova pasja radovedna narava naredi korak naprej s čimer premaga strah.

Pri zelo prestrašenih psih je potrebno delati potrpežljivo in premišljeno, saj bi lahko preveč intenzivno delo in siljenje v nekaj, česar pes ne mara, naredilo ravno nasproten učinek. Če pes ne reagira ne na hrano, ne na igračo in ne na dotik, je potrebno psa najprej pomiriti preko sprostitvenih vaj. S kombinacijami različnih pripomočkov (Thundershirt, povijanjem s pomočjo T-touch metode), uporabo Reikija in homeopatije, lahko umirimo tudi zelo prestrašenega psa. Seveda ne takoj in nikakor ne samo v enem srečanju. Ampak kot smo že zapisali, je čas naš zaveznik.

Vedno se je potrebno prilagoditi posameznemu psu in njegovim odzivom, a je hkrati potrebno tudi ustaviti vedenje, ki ga razvije ob strahu. Zato: če vidite, da postaja vaš pes prestrašen, poiščite pomoč takoj. Ne čakajte, ali se bo vedenje umirilo samo od sebe, ker se večinoma razvije samo še v hujše fobije. To pa pomeni veliko več dela in zmanjšanje možnosti, da se bo lahko vaš kuža popolnoma sprostil in zaživel nazaj normalno, umirjeno in veselo pasje življenje.

Predvsem pa je pomembno, da najprej pomirite sebe, saj svoje vibracije prenašate na psa. Prestrašene pse imejte vedno na povodcu, saj ob napadu panike ne kontrolirajo svojega bega. Poiščite strokovno pomoč.