Srčna glista

SRČNA GLISTA (Dirofilaria immitis)

Je notranji parazit, ki najpogosteje napada pse, lahko tudi mačke, v redkih primerih pa tudi  človeka. Bimages1olezen, ki jo povzroča omenjeni parazit imenujemo dirofilarioza, katero prenašajo  komarji ki so vmesni gostitelj. Pri nas je bolezen pogosta na Slovenski obali, pojavlja se tudi v Istri, Dalmaciji, Italiji, pa tudi v Franciji in Španiji (območja celotnega Sredozemskega morja).

Gre za parazita bele barve, ki po piku komarja potuje po krvnem obtoku in se kot odrasel parazit naseli v desni polovici srca in pljučnih arterijah. Tam samice dirofilarije izlegajo veliko število mikrofilarij, ki potujejo naprej po krvnem obtoku, kjer jih posesa komar in tako s sesanjem krvi okuži drugo zdravo žival. Klinični znaki bolezni se navadno pojavijo po nekaj mesecih ali celo letih po sami okužbi, zato se bolezen običajno odkrije relativno pozno.

KLINIČNI ZNAKI:

Okužene živali se hitreje utrudijo, imajo povišano temperaturo, so dirofilaria-immitis_3apatični, težko dihajo, bruhajo, hujšajo. Pojavi se kronični kašelj, ki ne odgovarja na terapijo, v izkašljani vsebini lahko opazimo tudi kri. Če je zajedavcev veliko ali se ti nahajajo v manjših arterijah lahko pride do zamašitve žil, nabiranja tekočine v trebušni votlini, pljučih  in ostalih organih. S tem pride do trajnih poškodb srca, pljuč in arterij,  kar lahko pripelje do odpovedi srca in pogina. Zato je potrebno pričeti z zdravljenjem TAKOJ!

Najpogostejši klinični znaki okužbe so:

 • Apatičnos
 • Neješčnost
 • Hujšanje
 • Utrujenost že ob (naj)manjšem naporu
 • Slabokrvnost
 • Oteženo in pospešeno dihanje
 • Suh kašelj
 • Nabiranje tekočine v trebuhu
heartworm_1

 

PREVENTIVA:

Preventiva je enostavna, varna in cenovno ugodna v primerjavi s samim zdravljenjem. V času, ko se s psom zadržujemo na okuženih območjih je potrebno redno dajanje primernih sredstev (običajno enkrat mesečno). Na našem tržišču sta najbolj razširjena preparata STRONGHOLD ampule ali MILBEMAX tablete.

Preventivna sredstva:

 • Tablete (Milbemax, Milprazon,…)
 • Ampule za na kožo (Stronghold,…)
 • Injekcijske raztopine (Dectomax, Ivomec)
 • Tekočine oziroma sirupi

Pri uporabi preventivnih sredstev moramo biti pozorni pri določenih pasmah (colliji, whippeti,…), ki so lahko občutljive na določene snovi (npr. ivermectin, selamectin,..). Zato je priporočljiv predhoden posvet z veterinarjem oziroma testiranje na določene sestavine, ki se nahajajo v zdravilih.

DIAGNOSTIKA IN ZDRAVLJENJE:

Dirofilarijo se enostavno diagnosticira z mikroskopskim dokazovanjem mikrofilarij v periferni krvi. Na voljo pa so še druge bolj zanesljive vendar nekoliko dražje metode, predvsem t.i. hitri test, s katerim v nekaj minutah dokažemo dirofilarije iz vzorca krvi. Odrasle parazite lahko ugotovimo tudi z rentgenskim slikanjem in ultrazvokom  srca in pljuč. Za bolezen je značilno, da se ne odziva na zdravila, kot so antibiotiki, kortizoni, sedativi in ostala topikalna sredstva.

Način zdravljenja, uporaba zdravil in nadaljnja prognoza je odvisna od stopnje prizadetosti psa. Zdravljenje je težavno in dolgotrajno, najpogostejši in najnevarnejši zaplet je pljučna tromboembolija, ki je posledica popolne zapore krvnega pretoka skozi pljučne arterije s poginulimi odraslimi paraziti. Priporočljivo je, da se okužena žival zdravi na kliniki, ki ima možnost 24 urnega spremljanja živali med samim zdravljenjem. Med samo terapijo in najmanj en mesec po njej je bistvenega pomena strogo mirovanje psa. Ob tem pa se moramo zavedati, da zdravljenje žal ni vedno uspešno.