Prijavite napad psa – ali je bilo res prvič?

Moje razmišljanje o tem, ali je res prvič, ko se zgodi napad na vas ali vašega psa.

Ja, vsakič se zgodi prvič. Vsakič vsakega napade ali ugrizne prvič.

Problem pa je, ko vedno rečejo, da je prvič. Hmmm, saj v bistvu imajo prav. Tega je prvič.

Razmišljam….kar iz lepega noben pes ne napade. Iz lepega mira kar naenkrat ne postane agresiven.
Dve leti nazaj sem povedala : Noben pes se ne zbudi ob 7.00 in je najbolj priden kuža tega sveta. Ob 7.15 pa postane krvoločna zver. Noben pes ne postane tak brez opozoril.
In tudi noben pes ne postane tak, ko prvič opozori.

Zato bajke o tem, da je moj kuža prvi ugrizni in to celo močno, pač ne kupim in pika. V te bajke ne verjamem.
Zakaj?

Zato, ker vse pride postopoma. In če tega ne ustavimo in prekinemo, točno vemo, da imamo problematično nevarnega psa.

6. Nevarne živali so živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka –  to je 6. alineja 5.člena Zakona o zaščiti hišnih živali

Zakaj si upam trditi, da je pes, ki je ugriznil/ napadel prvič, problematično nevaren?

Zate, ker ga lastnik ni naučil samokontrole in ga ni naučil, da se ne sme zaganjati za premikajočimi stvarmi. Naj bo to pes, žoga, avto ali pa človek. Ja, najhuje pa je, ko je vreščeče mahajoči otrok.
Pes, ki začne nekaj od prej naštetega, je žival, ki ogroža okolico zaradi svoje neobvladljivosti oz. kaže napadalno vedenje do človeka.
Razmišljam prav? Ja, ker mi izkušnje iz prakse kažejo, da je temu tako.
Še vedno izhajam iz tega, da se noben pes ne zbudi ob 7.00 in je najbolj priden pes tega sveta, ki nikoli z ničemer ni ustrezal 6. alineji 5.člena Zakona o zaščiti hišnih živali. Ob 7.15 pa postane nevaren pes.

Pa poglejmo kako pride do prvega ugriza.
Pes, katerega so pozabili vzgojiti, ali pa se trudijo z napačnim pristopom, se zaganja v vse premikajoče stvari. In ker se psu ne dopove, da se to ne sme, se to vedenje samo še stopnjuje.
Začelo se je s skakanjem in zaganjanjem. Dokler je bil kuža še majhen in mladiček, se tega ni ustavilo, ker ….saj ga bo minilo. Ali pa se ga je ustavljajo z ignoriranjem in še sedaj čakajo, da bo minilo.
Realnost je pač taka, da ni minilo, ampak se je samo še stopnjevalo. Ker je bil čedalje močnejši in vztrajnejši, se je kdaj pa kdaj tudi iztrgal iz rok in je dosegel svoje. Lahko je tekel za vsem in vsemi.
Ker se ga ni naučilo, da ne sme tega, se je naučil – če močno potegnem, se strgam in sem svoboden.
V tej svobodi pa je tak pes začel delati samo sranje. Najprej se je začel rangirati s psi. Ker se mu vsi niso podredili, je razvil svoj prvi pretep. Ampak!!!! To ne naredi prvič, ker prvič še ne ve, da se mora zelo stepsti. Prvič le teličkasto skače okoli in nekaj bevska in grizlja. Prvič ne naredi prav nobenega ugriza – ker ga še ne zna!!

Pa je padla teorija, da se je to zgodilo prvič!

Da pes postane popadljiv in da zna ugriznit tako, da onesposobi nasprotnika, se mora tega naučiti. Kako se lahko drugače nauči kot v praksi? Torej je moral kar nekajkrat prvič potegniti in prvič ugriznit. Je res, takrat je vedno prvič.
Pa gremo na napad na človeka…prvič se je zgodil. Ja, vedno je takrat prvič.

Pes kar ne napade in ugrizne. Tudi to se zgodi postopoma in so lastniki psa krivi, da pride do tega. Pes vedno pokaže, da ni ljubitelj ljudi. Se umika, kaže znake nelagodja. In tak pes to vidno pokaže. Če vidno ne zaleže, se še oglasi. Z lajanje, renčanjem. Vse to se dogaja po etapah in vse to bi moral lastnik tega psa s pravilno vzgojo ukiniti. Zakaj ne, je stvar drugih debat.
In spet smo pri prvič. Je prvič, da je ugriznil….Ja, prvič ugrizne tako, da si moker. Ampak so prej vsi znaki in vsa opozorila, ki jih premore pes. To, da si moker pomeni, da samo prime roko/nogo (del telesa) in zobe niti ne stisne.  To je ugriz, ki se je zgodil prvič!
Ker se ugrizen človek umakne in se lastnik več ukvarja s človekom kot psom, je pes dosegel svoje – mir ima pred ljudmi. Na lastniku je, ali bo to tudi zadnjič ali pa se bo prvič ponavljalo.

Ko pes ugotovi, da ima po ugrizu mir, ga seveda vsakič znova prvič ponovi. Le ena razlika je. Pes stopnjuje tudi ugriz.

Zato zopet teorija o prvič ne drži.

Prav tako prvič skoči v avto, steče za divjadjo, skoči za mačko….vse to se je že zgodilo v bolj blagi obliki, pa lastnik ni odreagiral takokot bi moral.
S tem, ko ni reagiral, pa je dobil psa, ki ponavlja vse prvič. In ja, dobil je:
6. Nevarne živali so živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka –  to je 6. alineja 5.člena Zakona o zaščiti hišnih živali

Zato je neodgovorno od ljudi, da take pes ne vpišejo v prevzgojo in jih ne zavarujejo tako, da ne ogrožajo okolice.

In potem je najlažje reci ….ma res ne vem, kaj je bilo to, prisežem, da je to naredil prvič. Ja, tisti dan!