Pes pozimi

Zima je za večino psov najljubši letni čas. Sploh takrat, ko zapade sneg. Tekanje po snegu, valjanje v njem, lovljenje kep….skoraj ni lepšega za psa. A tudi ta letni čas ima svoje čare in svoje pasti. Bodimo obveščeni o pasteh, da ne pademo vanje.

pes in sneg
Zima ne pomeni samo snega, ampak tudi mraz. Mi se oblečemo in primerno obujemo. Psi pa…

  • Preden gremo iz stanovanja, moramo psa nujno OHLADITI. Če nimate prostora kjer je bolj mrzlo kot v delu kje pes biva, odprite okna. Stanovanje boste ob tem prezračili, psa pa postopoma shladili.
  • V kolikor imate psa, ki nima pod dlake ali pa starejšega psa, ga oblačite v primerno obleko. Obvezno je potrebno obleči vse gole pse!
  • Ne pozabite na zaščito pasjih blazinic. Psom v mestu svetujem uporabo pasjih čevljev. Kajti kjer je mraz, je tudi sol. Sol pa je strup za pasje blazinice. Obstajajo kreme in vazelini prav za zaščito le teh. Ko pridete s sprehoda, tačke sperite z MLAČNO vodo, da z njih sperete sol.
  • Pozimi, ker je mrzlo, je še bolj pomembno, da psa ogrejete preden začne teči na polno. Zato ga najprej umirjeno sprehodite vsaj 15 minut, da se postopoma ogreje. Ne pozabite na ohlajanje!
  • Zaledenela tla so nevarna za vas in vašega psa. Pazite na padce in možne poškodbe. Ko tla zamrznejo, vam odsvetujemo na poligonu resno delo, saj lahko zaradi zdrsov pride do resnih poškodb. Predvsem pri šolanju obrambe in agilitya. Naj bo zima tudi za vas in vašega psa čas počitka in užitka v snegu.
  • Večina psov obožuje sneg in ga tudi zelo radi jedo. Pazite, da si ob tem ne prehladijo želodca. Ker jim je jesti sneg skoraj nemogoče prepovedati, vam svetujemo, da jim doma takoj ponudite nekaj toplega za piti, da si segrejejo želodec.
  • Ne ustrašite se, če bo pes več lulal kot ponavadi – sneg je voda. 😉
  • Driska je tudi posledica preveč zaužitega snega. Tudi malo krvi na koncu blata je posledica ledu in razdraženega črevesja. Če je driska in kri na koncu blata le enkraten pojav, vam ni potrebno k zdravniku.

zimska pasja igra

  • Na ledenem snegu je velika nevarnost poškodb vezi in mišic pri psih. Saj stopijo v stopinje, taca jim zdrsne globoko in je ne morejo takoj dobiti ven. Ob tem jih seveda prime panika in jo na silo potegnejo ven. Pri tem si velikokrat poškodujejo vezi. Če se vam je to zgodilo, nujno psa počasi razhodite, da se ohladi, ker če bosta psa prijeli in odnesli do avta, bo vez ali mišica ostala v krču in psa le to še bolj boli. Zato previdno in po pameti tudi v snegu.