Pes jeseni

leaf-autumn-water-park-container-dog

Jesen je najlepši letni čas, saj smo v naravi obkroženi z pisanimi barvami, ki jih ne more ustvarit niti največji umetnik. To je čas, ko se z našimi kosmatinci veliko družimo na prostem, se pogosteje odpravimo na krajši ali daljši izlet. Poleg prijetnega druženja, jih je zabavno gledati, kako divje tekajo, se valjajo po kupih odpadlega listja in uživajo. A tudi ta letni čas s sabo prinaša številne nevšečnosti in pasti.

Nega psa:

Kot ste že opazili, psom v tem letnem času dlaka izpada močneje, zato morate sami negi dlake posvetiti več časa. Priporočljivo je, da si vzamete vsak dan nekaj minut in dobro skrtačite svojega štirinožca. S tem mu boste “prezračili” kožuh, odstranili odmrlo dlako in mu hkrati odstranili  tudi morebitno umazanijo, ki si jo je pridobil tekom sprehoda. Jesen je tudi čas, ko so obiski pri veterinarju pogostejši predvsem zaradi vnetij oči in ušes. Zato je pomembno redno pregledovanje in nega oči in ušes. S fiziološko raztopino in mehko gazo lahko nežno očistite umazanijo, ki so si jo kosmatinci nabrali med sprehodom. Pozornost namenite tudi blazinicam.

shelties-dog-with-hooded-raincoat

Dež je žal reden spremljevalec jeseni in ko se enkrat pričnejo deževni dnevi, lahko dežuje tudi po več dni skupaj. Takrat je predvsem za pse, ki živijo v stanovanju ali hiši, nadležno stalno sušenje dlake, za lastnike pa umazanija po tleh. Preprosta rešitev je, da zaščitite psa z dežnim plaščem, s tem si prihranite ogromno časa, ki bi ga drugače porabili za sušenje psa. Zavedati se moramo tudi dejstva, da gre za obdobje, ko se, predvsem jutranje temperature močno spustijo, v zraku pa je tudi obilo vlage. Čeprav imajo naši psi dlako, jim ob prehodu iz toplega stanovanja v mrzlo jutro, ni nič kaj prijetno. Mraz je še posebej nevaren za starejše pse, pse s kroničnimi boleznimi, majhne pasme in pasme s kratko dlako. Nanj pa so občutljivi tudi dolgodlaki psi, saj v tem obdobju še nimajo goste in debele poddlake. Za mrzla jutra jih zato le zaščitite s kakšnim toplejšim plaščkom in se s tem izognite obisku pri veterinarju.

Plodovi narave privlačijo pse:

Pazite na gobe, ker lepo dišijo in s svojim vonjem vabijo pse. Strupene za pse so tiste, ki so strupene tudi za nas. Najlažja preventiva je, da psu ne dovolite, da ovohava ali liže katerokoli vrsto gob. Za kosmatince so nevarne še nekatere druge rastline (bršljan, tisa, ciklama,…). Ko greste s psom nabirat kostanj bodite pozorni, da se ne zbode na bodice. Če pes na sprehodu prične šepati, najprej preverite, da nima kaj zabodenega v blazinicah ali med prsti šap.

Če se vam vseeno zgodi ali na podlagi neobičajnega obnašanja psa sumite, da je zaužil neko strupeno stvar, ne odlašajte in ga nemudoma odpeljite k veterinarju. Pogosto je sicer težko ugotoviti, za kakšne vrste zastrupitev gre, vendar je čas izrednega pomena. Sredstva, ki jih da veterinar in sprožijo bruhanje so učinkovita le takrat, če od zaužitja mineta maksimalno 2 uri. Če ste bili priča zaužitju in ste uspeli del tega dobiti iz pasjega gobca, je idealno da to odnesete s seboj k veterinarju.

Nevarne živali: 

V deževnih dneh se lahko naši kosmatinci mimogrede srečajo z močeradom. Posledice dotika oziroma ugriza v močerada so zelo hude in resne! Če posumite, da je pes ugriznil v močerada, mu gobec nemudoma sperite z obilico vode in takoj obiščite veterinarja!  Znaki zastrupitve se pokažejo že v nekaj minutah in sicer z drgetanjem, izločanjem penaste sline in občasno tudi s hudimi krči, ob tem lahko žival pade v šok in pogine zaradi posledice zadušitve. Jesen je tudi čas, ko se na zimsko spanje pripravljajo kače, zato imejte vaše pse stalno pod kontrolo!

Poleg tega ne smemo pozabiti na običajne nadloge, ki so v naravi še vedno prisotne, to so klopi in bolhe. Zato je zelo priporočljivo, da svoje živali zaščitite, na voljo so številna sredstva v obliki ampul, pršil, tablet in ovratnic. Nikakor pa ne pozabite tudi na zaščito proti notranjim parazitom.

 Strupi in antifriz:

Jeseni se prične tudi sezona nastavljanja strupov za podgane in ostale glodavce, Slovenija izvaja tudi vsakoletno preventivno cepljenje lisic na mejah s Hrvaško. Še posebej pa bodite pazljivi, ko boste svoj avto pripravljali na mraz. Antifriz je izredno strupen in zaradi svojega močno sladkega vonja privlačen za psa. Zastrupitve z antifrizom sodijo med najpogostejše zastrupitve, za smrt psa težkega približno 5 kg zadošča že ena sama čajna žlička! Prav tako bodite pazljivi pri tekočinah za čiščenje stekel. Psa imejte vedno pod nadzorom,  v primeru suma zaužitja pa nemudoma obiščite veterinarja, ki ga predhodno obvestite o vašem prihodu!

dsc_0014

Ne glede na vse nadloge, ki na vašega psa prežijo v tem letnem času, le izkoristite lepoto narave. Skupaj se odpravite na potep v naravo, lovite in izkoristite še zadnje sončne in tople dni, preden nas ujame bela zima. Deževne dni pa lahko s pridom izkoristite za učenje novih trikov, igro in utrjevanja vezi z vašim štirinožcem 🙂 

Bajka team: Alenka & Marjuta