Pasji mladički

Pasji mladički so vedno nekaj lepega, sploh pa, če so načrtovani in zaželeni.

Pasji mladicek
Tu bomo predstavili naše društvene mladičke. Ker sem imela sama leglo leta 2004, bom objavila popotnico, ki so jo dobili moji mladički ob odhodu iz legla. S takšno popotnico bi morali vsi vzreditelji pospremit mladičke v nove domove. V tem leglu se je skotila tudi Bajka, ki je ostala doma in po kateri je društvo dobilo ime.

Razlogi za ali proti mladičkom
Imeti psičko pomeni dodatno odgovornost glede novih mladičkov. Če ste odločeni, da ne boste imeli mladičkov, je bolje psičko sterilizirati. Sterilizacijo je najbolje opraviti pred prvo gonitvijo – okoli 6-tega meseca starosti. V tem času tudi predlagamo kastracijo tistih samcev, ki ne bodo za razplod. Odločitev, zakaj imeti mladičke s psico ali zakaj bo vaš pes namenjen razplodu, moramo skrbno premisliti.

Ne glede na to, ali je pes rodovniški ali mešanček, mora biti razlog res in samo v kakovosti in zdravju vašega psa oz. psičke. Pasja populacija je že tako ogromna, zavetišča so polna zavrženih psov, največjo uslugo sebi in psom bomo naredili, če bomo res parili samo zdrave in karakterno stabilne pse in psice. Ljudska modrost, da mora imeti psica enkrat mlade in da mora samec enkrat skočit, so popolnoma neutemeljene in celo dokazano je, da zgodnja sterilizacija in kastracija omogoča kakovostnejše, predvsem pa bolj zdravo življenje vašega psa ali psičke.
Kar nekaj rakastih bolezni, ki so zadnje čase zelo pogoste, lahko z zgodnjo kastracijo oz. sterilizacijo izničimo. Da o vedenjskih problemih, ki jih imamo predvsem pri samcih, ne govorimo. 90% vseh problemov nastaja zaradi nagona po ohranitvi vrste ali povedano vsem razumljivo – zaradi mačizma, ki ga samec kaže vsem okoliškim psom in psicam. Z zgodnjo kastracijo (med 6. in 7. mesecem) boste imeli zelo malo možnosti, da bo vaš pes postal agresiven do drugih samcev, veliko bolj bo navezan na vas in bo sodeloval z vami, tudi uhajanje od doma zaradi gonečih samic ne boste poznali.
Pri psičkah pa ne boste vsake pol leta imeli gonitve, ne bo se vam bilo potrebno skrivati pred drugimi samci in ne boste imeli skrbi, da se vam psica nezaželeno spari. Po koncu gonitve ne boste v skrbeh, ali bo navidezno breja in ne bo vam potrebno skrbeti za razna zelo nevarna vnetja maternice. S sterilizacijo pred prvo gonitvijo boste skoraj izničili možnosti raka na seskih in maternici.
Pasji mladicek
Odločitev ne sme biti sprejeta iz danes na jutri, nikakor ne smete imeti mladičkov na željo otrok, da bodo videli ta čudež življenja. Psička in pes morata biti tipična predstavnika svoje pasme, morata biti zdrava in morata karakterno ustrezati pasmi. Predvsem pa se zavedajmo, da imeti leglo pomeni ogromen strošek in veliko odrekanja najmanj 8 tednov. Tudi zaslužek ni pravi razlog, saj je vsaj prvo leglo vedno povezano z ogromnimi stroški, ki na koncu pomenijo minus in ne plus na računu.

Odločili smo se do bomo uporabljali psa ali psico za razplod.

 • pogoj za pridobitev vzrejnega dovoljenja so delovni izpiti. Vsaka pasma ima svoje zahteve glede vzreje, zato se je potrebno že dovolj zgodaj pozanimat kakšne so te zahteve. Nekateri delovni in lovski psi morajo imeti opravljene določene izpite zato morate že dovolj zgodaj začeti s pripravo, ki se večinoma začne že predno je pes oz. psica spolno zrela.
 • pogoj za pridobitev vzrejnega dovoljenja so tudi zdravniški pregledi. Za skoraj večino pasem so določeni zdravniški pregledi, ki jih je potrebno opraviti pred prihodom na vzrejni pregled. Večinoma so to pregledi oči in slikanje kolkov ter komolcev.
 • telesna ocena. Telesno oceno se pridobi na pasji razstavi ali na samem vzrejnem pregledu.
 • vzrejni pregled. Ko pes ali psica dosežeta določeno starost, ki je predpisana za vsako pasmo, imata opravljene vse preglede in izpite se lahko udeležita vzrejnega pregleda. Vzrejni pregled je ponavadi 2x na leto v organizaciji pasemskega kluba. Informacije o vzrejnem pregledu dobite na Kinološki zvezi.

Šele, ko ima pes ali psica opravljen vzrejni pregled se dokončno odločite ali boste vzrejali z vašim psom ali psico.

Obdobje pred gonitvijo vaše psice

 • Vesten lastni psice si zapisuje obdobje vsake gonitve. Psice se načeloma gonijo na pol leta. Veliko dejavnikov pa vpliva na to, da se lahko obdobje med dvema gonitvama podaljša ali pa skrajša. Zato je pametno vsaj približno vedeti na koliko časa se vaša psica goni.
 • V letu, ko boste parili vašo psico morate psico cepit proti vsem kužnim boleznim, vendar pa je ne cepite takrat, ko ste že parili.
 • Skrbite za redno odstranitev notranjih in zunanjih zajedalcev.
 • Pazite na pravilno prehrano vaše psice. Hrana naj vsebuje več E vitamina
 • Pazite na psihično in fizično kondicijo vaše psice.

Gonitev in paritev

 • Če je od zadnjega razglistenja minilo 4 mesece, je potrebno psico razglistit prvi dan gonitve.
 • Psice so godne samo nekaj dni, zato je pametno narediti teste, ki nam povedo, kdaj so plodni dnevi.
 • Testa sta dva. Najbolj je zanesljiv progesteronski test, malo manj pa vaginalni bris. Ne glede na to za katerega se odločite, morate oba ponoviti večkrat. Zato se v večini primerov za prvi test odločimo 8 dan gonitve. S svojim veterinarjem se še pred gonitvijo natančno dogovorita za odvzem krvi in spremljanje progesterona. Ne iščite veterinarja zadnji dan!
 • Če se ne opravi testov se pari med 10 in 16 dnem. Ni rečeno da bo do paritve prišlo, saj ste lahko prezgodnji ali pa prepozni. Zato pojdite vsak dan.
 • V večini paritev se pripelje samico k samcu.
 • Poskrbite, da bo okolje v katerem se bo paritev odvijala varno za oba.
 • Pametno je paritev ponoviti čez 2 dni.
 • Pri sami paritvi se morata samec in samica sprijet, ker oploditev poteka takrat. Zato ne vlecite narazen psa in psice. Bodite pazljivi, ker se lahko oba trajno poškodujeta, oba je potrebno pomiriti in paziti, da ne bi v takem stanju kam odšla.
 • Po razdružitvi naj psica ne gre takoj na malo potrebo.

Lastnika samca in samice morata izpolniti dokumente o paritvi.

Pasji mladiček