Mladička bomo imeli :)

Vsak prihod novega psa je za družino vesel dogodek, ki pa velikokrat prav zaradi veselja zamegli odgovornost, ki jo pes prinese s seboj.

Že sama odločitev glede psa mora biti premišljena in načrtovana. Eno izmed prvih vprašanje je, bomo imeli samčka ali samičko. Drugo pomembno vprašanje je, ali bomo imeli mladička ali pa bomo vzeli odraslega ali celo starejšega psa. Bomo imeli pasemskega psa ali mešanca? Ko se odločamo o pasmi, moramo biti samokritični in si izbrati psa, ki res resnično najbolj ustreza našemu načinu življenja. Predvsem si moramo to pasmo želeti zaradi njenih specifik, ki so nam všeč, in nikakor ne zato, ker so ravno sedaj modne oziroma nam je všeč njihov izgled. Sami moramo biti toliko samokritični, da si priznamo, da določeni pasmi enostavno ne bomo kos oziroma je bomo mogli ponuditi vsega kar zahteva, pa če nam je še tako zelo všeč. Psihično močne pasme morajo imeti tudi takšne lastnike. Če se zavedate svoje psihične šibkosti, potem si nikakor ne kupujte psihično močnih psov, zato, da bi se preko njega naučili biti odločni. Če se zavedate svoje fizične šibkosti, se ne odločite za psa velikih in težkih pasem, ker ga fizično ne boste obvladali itd… Vse to in še več je potrebno premisliti v obdobju odločanja o psu, ker, ko je pes enkrat doma, je prepozno.

pasji mladiček

pasji mladiček

 

Odločitev da bomo imeli psa, nam bo spremenila življenje!

Ko se odločimo glede vseh teh pomembnih zadev, nas čaka še ena, nič kaj manj pomembna – kje bomo kužka vzeli.

Je bolje vzeti mladička ali je bolje posvojit starejšega psa? Ga je bolje kupiti pri vzreditelju ali ga iti iskat v zavetišče? Je bolje …. Vse stvari imajo svoje pluse in svoje minuse, ki jih moramo dobro premisliti, preden se odločimo o pomembni stvari – sprejeti medse živo bitje, ki bo z nami in odvisno od nas vsaj nadaljnjih 10 let.

Ko smo se odločili o tem, kje bomo psa vzeli,  pride na koncu še vprašanje, kako izbrati primernega psa. Pravi vzreditelji in delavci v zavetiščih bodo preko pogovora z vami znali oceniti, kater pes bi bil primeren za vas. Sama še vedno pravim, da mora biti med vama kemija. Ko greš po psa, si moraš vzeti čas in se predvsem odpreti, da lahko začutiš in vidiš psa. Staro pravilo je bilo, da tisti kuža, ki prvi priteče k tebi, je pravi. Velikokrat to drži, lahko pa gre le za najbolj pogumnega mladiča v leglu, ki hoče da je vse njegovo in je zato prišel prvi. Vzemite si čas pri opazovanju in poslušajte svoj notranji glas. Lahko se zgodi, da boste odšli domov brez mladička. Da vam enostavno noben ne bo všeč. Če vam notranji glas govori, da nekaj ni v redu, da to ni to, potem ga poslušajte in počakajte na psa, ki je pravi.

 Vzemite si čas, ko se odločate za psa

Jemati psa na silo samo zato, ker ga želite sedaj, ker je to sedaj edino leglo, ker se vam je zasmilil v zavetišču ali preko maila, zato, ker …, se nikoli ne konča dobro. Kužka se ne kupi kot obleko– če nam ne bo všeč, jo boste pa vrgli stran in kupili novo. Pes nam ostane in z njim moramo živeti.

mladici4

Pes mora imeti jasno postavljena pravila, ki se jih moramo držati vsi

Predno pripeljemo psa domov, se moramo nujno pogovoriti o pravilih, ki bodo veljala. Pes mora imeti jasno postavljena pravila, ki se jih moramo držati vsi. Dogovoriti se morate o tem, kjer bo kuža spal, kdaj in kaj bo jedel, v katere prostore ne bo smel iti, kdo ga bo vozil ven, kdo bo šel z njim v šolo, kdo bo lahko doma, če bo zbolel. O vseh teh in podobnih vprašanjih se je potrebno pogovoriti, predno pripeljete kužka domov.

Ko pridete z novim kužkom domov, mu najprej razkažite njegov novi dom. Če ste se odločili, da kuža ne bo smel v kuhinjo, potem mu jo pokažite samo na vhodu v kuhinjo, če ne bo smel v spalnico, potem naj tudi spalnico pogleda le s praga.

Vzgoja se začne prvi dan

Vzgoja se začne že takoj prvi dan. Meje se postavi prvi dan. Če nečesa nikoli ne bo smel, potem tega ne sme početi že prvi dan.

V fazi, ko čakamo na psa, je pametno, da poiščete tudi primerno pasjo šolo, saj je za vas in  vašega mladiča priporočljivo, da začneta šolo obiskovati čim prej. Ko še nimate psa, imate čas, da si pogledate, kako poteka pouk v šolah, ki jih imate v bližini. Oglejte si več različnih tečajev, ne samo tečaj za mladičke oziroma za tisto stopnjo, ki vas zanima. Poglejte, kako psi napredujejo, kakšen je odziv lastnikov, kakšna je splošna klima v šoli. Ko vam je vse to všeč, se dogovorite za obisk šole z vašim psom.

mesto

Bodite pozorni pri izbiri šole, kajti napačna odločitev vam lahko zelo zagreni življenje.

Pomembno je, da imajo inštruktorji izkušnje, da šolajo že nekaj let, predvsem pa, da razumejo tako psa kot tudi lastnika. Ko opazujete njihovo delo, bodite pozorni na to, kako rešujejo težave in kako le-to razumejo lastniki in kako na to reagirajo psi. Če vam v šoli ni bilo prijetno in če ste imeli ob ogledu slab občutek, pojdite drugam, če le imate možnost izbire. Včasih je bolje sploh ne iti v šolo kot pa hoditi v slabo šolo.

Vzgoja in učenje si hodita z roko v roki. Vzgoja je pomembna zato, ker moramo sobivati z našim psom in ker si želimo, da bi bil del našega življenja vedno in povsod. Lepo vzgojen pes bo šel lahko z nami vsepovsod. Pravilno izšolan pes bo sledil našim željam in nas bo ubogal takrat, ko bomo to želeli.

Če smo želeli psa za pasje športe, smo morali že ob nakupu razmišljati o tem in si kupiti takšno pasmo, ki je primerna za šport, s katerim bi se radi ukvarjali. Je pa res, da lahko z večino psov delamo skoraj vse, če se ob tem oba zabavata.

img_2431
V času odraščanja nas čakajo tako vzponi kot tudi padci, predvsem pa si moramo priznati, da se je potrebno zaradi psa odreči določenim stvarem, katerim smo prej dajali prednost. Mladiček je mladiček samo en zelo kratek čas in ta izgubljen čas, ker bi ravno takrat radi šli na tečaj angleščine, nikoli ne bomo nadomestili, saj bo mladiček (pre)hitro zrastel. Zamujena obdobja, ko ne gremo v šolo, ker nimamo časa, so zamujena za zmeraj. ŠE posebej, ko je mladiček star pol leta in se začne preizkušanje meja. Veliko lastnikov takrat preprosto obupa. Veliko lastnikov je celo obupalo že kmalu po tem, ko se mladiček počuti doma in pokaže vse, kar mladički počnejo. Lulajo, kakajo, grizejo, cvilijo ali uničijo kakšno nam ljubo stvar.

Če se nismo pripravili na prihod psa, potem lahko obupamo in nam tako pes ni več v užitek, ampak v breme. Tudi nepravilna izbira pasme, se lahko zelo kmalu pokaže kot težava. Predvsem imamo v mislih terierje, ki so znani po svoji vztrajnosti in odločnosti. Terierji so modni, ker so majhni, ker so živahni, ker so simpatični. A terier potrebuje tudi vztrajnega in odločnega lastnika. Lastnika, ki mu je psihično in fizično kos. Fizično ne v smislu, da je močnejši, ampak da lahko poskrbi za njegovo fizično aktivnost, ki jo potrebuje. Največja napaka je, ko ljudje mislijo, da če imajo velik vrt na katerem je pes lahko spuščen, je to dovolj za zadovoljitev njegovih fizičnih in psihičnih potreb.

DSC_0135.JPG

Pa niso le terierji taki. Vsaka pasma in seveda tudi mešančki imajo svoje psihofizične potrebe, ki jih moramo zadovoljit, če želimo imeti umirjenega psa, ki nam ne bo delal težav. Mešančki so lahko še veliko bolj zahtevni, saj je potrebno zadovoljiti različnim pasmam, ki so v psu.

Odločitev za kužka je lepa odločitev, če je le odločitev pravilno sprejeta in ni stvar trenutnega navdiha in zadovoljitev nekih človeških praznin.

Pes bo res vaš najboljši prijatelj, a le pod pogojem, da boste tudi vi njegov.