Spletni portal ŽVERCE: problematičen pes 2.del

Problematičen pes II.

17 / 09 / 2013   Alenka Klemenčič

Kdaj je pes težaven? Lahko preprečimo, da bi se tako vedenje razvilo? Ali lahko problematičnega psa prevzgojimo? Odgovore na ta in še več vprašanj je pripravila priznana kinologinja Alenka Klemenčič.

Je puberteta res odločilna za odpravo grizenja?

V kolikor mladičku nismo postavili meja, bomo imeli težave tudi v puberteti, saj bo pes ob njemu neljubem dejanju reagiral z ugrizom. Takrat ugrizi še niso tako močni, zato nekateri tudi te ugrize še tolerirajo in opravičujejo. Pes pa svoje vedenje samo krepi in ti ugrizi so čedalje pogostejši. Če v tem obdobju dokončno ne rešite tega problema, ste v veliki nevarnosti, da vaš pes postane problematičen in agresiven pes.


Foto: Daniel Andres Forero

Odrasel pes ima izoblikovan vzorec obnašanja, ki smo mu ga izoblikovali sami. Ker ugrizi niso bili selekcionirani, je to za psa normalno vedenje. Razlika je le v tem, da so ti pasji ugrizi sedaj močnejši in nevarnejši, zato vodniki bolj konkretno reagirajo na njih. Ker pa psu nikoli niso dopovedali, da se gristi ne sme, le-ta reagira še bolj agresivno in s še močnejšim ugrizom. In začaran krog se s tem začne. Vodnik se začne bati psa, pes pa to izkorišča sebi v prid. S tem pa izgubimo vse veselje do psa in pes nam postane muka.

Popolnoma podobno je pri agresiji do psov in ostalih živali. Vse izvira iz njegovega otroštva, ko mu nismo določili mej in vztrajali pri njih.

Je prevzgoja problematičnega psa možna?

Zaradi vse zgoraj opisanega je prevzgoja problematičnega psa zelo kompleksna. Nemogoče je odpraviti problem, če ne odpravimo vzroka. Vzrok pa je nepravilen odnos med psom in vodnikom. Dokler ne popravimo odnosa med vodnikom in psom, ne moremo pričakovati, da bo pes upošteval naše prepovedi nezaželenega vedenja.

Vedno se pri prevzgoji vrnemo na začetek in na ponovno postavljanje mej. Osnova je, da se pes odzove na svoje ime vedno in povsod. Ko to dosežemo, gradimo naš odnos naprej.
Prevzgoja je na začetku popolnoma individualna in brez motečih elementov. Ko je pes zmožen biti brez motečih elementov, skoncentriran na vodnika in se odziva na povelja, postopoma dodajamo moteče elemente.

Zavedati se moramo, da je prevzgoja proces, v katerem sodelujeta oba. Tako pes kot vodnik, saj mora v prvi vrsti vodnik spremenit svoje vedenje do psa. Prevzgoja problematičnega psa brez uporabe sile ni mogoča. To pa ne pomeni, da se lahko sila uporablja neupravičeno in premočno. Razen v primeru ugriza psa, kjer je njena uporaba nujna, je sila, ki jo uporabimo na psa, le korekcija.

 

 

Foto: Andrej Pobiedzińs

Pri agresivnem psu do drugih psov je iluzorno pričakovati, da se bo pes po prevzgoji igral z drugimi psi in bil lahko vsepovsod spuščen. Tudi v tem primeru je osnova napačen odnos med vodnikom in psom. Če bi bil odnos pravilen, bi pes upošteval prepoved agresije. Zato je, tako kot v primeru agresije do vodnika, potrebno celotno, kompleksno šolanje, ki pripelje do tega, da je pes vodljiv in ubogljiv. Če je pes agresiven do istega spola, nam je v pomoč tudi kastracija oz. sterilizacija.

Tudi pri ostalih oblikah agresije prevzgoja temelji na kompleksnosti in ponovni izgraditvi pravilnega odnosa med vodnikom in psom.

Se lahko prevzgoje lotim sam?

Vsekakor pri tem potrebujete strokovno pomoč, ki vas pravilno vodi na poti prevzgoje. Takrat, ko imate pred vašim psom rešpekt ali strah, tega ne morete več rešiti sami. Zato tega resnično ne počnite doma, ker so lahko posledice za vas usodne.

Ne čakajte, da pridete k nam po uradni dolžnosti. Naredite nekaj zase in za svojega psa – PRIDITE PRAVOČASNO IN PROSTOVOLJNO.

Alenka Klemenčič je vodja šole za pse Bajka in edina kinologinja v Sloveniji, ki izvaja uradni program za prevzgojo nevarnih psov. 

Za ogled originalnega članka kliknite TU