Bajka svetuje

Imate težave z vašim psom in ne veste kako bi jih rešili? Ne veste zakaj je vaš pes spremenil vedenje in bi to radi popravili? Se vam psička goni, pa ne veste kako dolgo bo gonitev trajala? Imate mladička pa ne veste kako ga navaditi na sobno čistočo?
Še nimate psa, vendar bi ga radi imeli, a se ne morete odločit kakšen pes (pasma) bi bil primeren za vas? Psu, ki ga že imate, bi radi predstavili novega družinskega člana, a ne veste kako ga bo vaš pes sprejel oziroma vas zanima kako ju pravilno predstaviti?

To in še več lahko vprašate v Bajkinem kotičku, kjer se vam bomo potrudili odgovoriti na vsa vaša vprašanja po naših najboljših močeh. Več kot nam boste napisali, lažje vam bomo pomagali.

Zastavite vprašanje


agresiven pes, pes noče iz sobe -

Pozdravljen, napad je vedno odgovor na več dejavnikov. Vedno, ko prihaja do ugrizov v domačem okolju, se najprej poiščejo vzroki in vsa vedenja, ki niso takšna, kot bi morala biti.
Ko se res poglobite v odnos s psom, in najdete vse težave, se lahko “prevzgoja” začne.
Ljudje ponavadi vidimo samo tisti, največji problem. A ta je sestavljen in manjših in je treba najprej rešiti te. Ko se jih reši, se večinoma največji reši kar sam od sebe.

 

Za več informacij pa mi lahko pišete in se dogovorimo za svetovanje na daljavo, ker bomo konkretno začeli delati in reševati težave.

lep pozdrav,

Alenka

24. marca 2020

agresiven pes pri hrani, napadi med hranjenjem, pes čuva hrano, pes ob hrani grize -

Špela pozdravljena, hvala za vaše vprašanje.

Ima vaša mladička, še kakšno drugi težavo. Je samo pri hrani tako zaščitniška ali tudi drugje?

Predlagam vam, da jo hranite samostojno. Starejšo psičko umaknite stran in mlajšo hranite iz roke. Najprej zahtevajte, da se psička umiri – ni važno ali sedi, leži ali stoji. Važno je, da je ob tem mirna. Ko se umiri, ji dajte hrano. Postopoma hranjenje iz roke, prenesite v hranjenje v posodi.

Dokler psička pri tem ne bo umirjenja, jo ne hranite ob starejši psički.

Predvidevam, da je to vedenje prinesla že iz legla in se je tam morala stalno boriti za hrano. S postopnim hranjenjem bo psica dojela, da hrano stalno dobiva in se ji ne bo potrebno boriti zanjo.

Upam, da sem vam vsaj malo pomagala,

 

Lep pozdrav in ostanite doma ter zdravi,

Alenka

 

23. marca 2020

kako prestaviti novega pasjega člana, mladiček in nov pes, pes renči na psa, prihod novega psa, star pes ne sprejema mlajšega -

Mojca pozdravljena,

Verjamem, da vam situacija ni všeč. Lili je seveda presenečena in malo tudi užaljena, ker je v njeno kraljestvo, prišla nova psička.

Poskušajte jo pomiriti, hkrati pa ji poveste, da vam renčanje in ugriz nista všeč.

Če ste iz Ljubljane, vam predlagam, da se dogovorimo za skupno srečanje, kjer vam bom lahko predlagala tudi konkretne rešitve, ko bom videla oba.

Mogoče ne bi bilo slabo, da bi Lili dobila Bachove kapljice, ki bi ji pomagale sprejeti novega člana.

Za več informacij mi pišite na [email protected]

Torej: ljubeznivo, odločno in nikar je ne zapirajte v kletko, ker bo to naredilo še večjo škodo.

8. marca 2020

Pozdravljeni, hvala za vaša vprašanja.

Vedenje, ki ga ima vaš kuža je za vašega psa, popolnoma normalno in tudi pričakovano.

Večinoma so to psi, ki so bili že generacije na cesti in so popolnoma ne socializirani in ne navajeni bivanja z ljudmi.

Predlagam, da se čimprej priključite pasji šoli, kjer imajo izkušnje s takšnimi psi in kje se poleg priprav na izpite, ukvarjajo tudi s prevzgojami in rehabilitacijami psov.

Če ste iz Ljubljane ali vam to ni predaleč, me kontaktirajte in se bova dogovorila.

Lep pozdrav,

Alenka

28. avgusta 2019

Pozdravljeni, hvala za vaše vprašanje.

Hitro goltanje hrane je povezano z načinom hranjenja v leglu, kjer je navada, da se strese hrano v eno posodo in se morajo mladički boriti za hrano. Zaradi tega neprimernega načina, se jim privzgoji strah pred pomanjkanjem in zato hrano vsakič golta.

Predlagam, da mu hrano dodajate v posodo iz roke, po par briketov, da se bo navadil, da hrana prihaja in da jo ima samo zase. Obstajajo tudi posode, ki so narejene tako, da mora pes bolj počasi jesti, prav tako pomaga, da čez brikete prelijete vodo.

Jesenske tečaje začnemo v začetku septembra. V skupini je od 5-8 psov.

Predlagam, da pošljete prijavo z vašimi podatki, ker se skupine že polnijo.

Lepo pozdravljeni,

Alenka

 

28. avgusta 2019

Pozdravljena, brez da psičko vidim, vam težko povem kaj konkretnega.

Pri tako globokem strahu, kot ga opisujete, bi se jaz oprijela alternative. Lahko so bachove kapljice, lahko so eterična olja, lahko so reiki terapije. Ali pa kombinacije vsega tega.

Če vam Ljubljana ni predaleč, vem vsekakor predlagam, da bi se dogovorili za individualno uro.

Lep pozdrav,

Alenka

11. julija 2019

agresija, čuvanje stvari in okolice, dominanca, pes grize -

Pozdravljena, hvala za vaše vprašanje.

Pri nemških ovčarjih se velikokrat zgodi, da postanejo preveč posesivni in začnejo čuvati veliko širšo okolico. Če pri tem lajanje preraste v agresijo in napad, potem imamo težave.

To se vam je na žalost že zgodilo, zato nujno, čimprej poiščite strokovno pomoč, ker je sedaj vaš pes fizično in psihično odrasel in se temu primerno tudi obnaša. To vedenje ni od včeraj, ampak se je kazalo že prej, pa ste ga ali spregledali ali pa niste bil nanj pozorni. Vsekakor bi ga morali videti inštruktorji v šoli.

Pomembno je, da ukrepate prej, preden pride do ugrizov in po možnosti tudi statusa nevarnega psa.

Za individualno uro mi lahko pišete na [email protected]

Lep pozdrav,

Alenka

8. maja 2019

Pozdravljena, hvala za vaše vprašanje, ki kaže na veliko stisko v kateri ste se znašli.

Psičko bi morala videti in z vami opraviti daljši pogovor, ker je v vaše opisu zelo veliko pripetljajev, za katere verjamem, da okolica ne želi več imeti stika z njo.

Pišite mi prosim na [email protected] ali pa me pokličite na 040 500 972, da se dogovorimo o svetovalni uri.

Lep pozdrav,

Alenka

7. januarja 2019

Pozdravljena, hvala za vprašanje.

Življenje z dvema psoma je zanimivo in zabavno, ker dan ni enak dnevu. Vsak dan imata kakšno novo “foro”. Enkrat je glavni mlajši, drugič starejši. Danes velja eno pravilo, jutri drugo.

Njuni vlogi se spreminjata in pravilo je, da če se ob tem ne kregata in tepeta, potem ju pustite pri miru in jima dovolite njuno igro.

 

Lep pozdrav,

Alenka

20. decembra 2018

Pozdravljena, hvala za vaše vprašanje.

Glede na starost psa, boste težko kaj učinkovitega naredili brez strokovne pomoči. Vsekakor vam priporočam, da psa še naprej ločujete, saj ne želite, da bi mladiček dobil slabe izkušnje in kot navajate, bi ga starejši pes lahko resneje poškodoval.

Predlagam vam, da me kontaktirajte in se bomo dogovorili za svetovalno uro, kjer vam bom lažje bolj konkretno odgovorila glede vašega starejšega psa.

Lep pozdrav,

Alenka

8. oktobra 2018

Pozdravljeni, Hvala za vprašanje.

Verjamem, da je za punco dogodek stresen in neprijeten. Vsekakor bi svetovala, da sta čim več s psom in da prihaja k vam tako, da je nekdo vedno v bližini.

Predlagam, da ga tudi vedno nagradi ob prihodu.

Za več bolj podrobnih navodil, pa bi se morali dobiti na svetovalni uri.

Lahko mi pišete na [email protected] ali pa me pokličete na 040 500 972

Lep pozdrav,

Alenka

19. septembra 2018

Pozdravljena, ravno sestavljam skupine, zato vas lepo prosim, da mi pošljete vašo prijavo preko obrazca, da imam vse vaše podatke Spletni obrazec.

Hvala in se kmalu vidimo,

Alenka

4. septembra 2018

Pozdravljen, hvala za vaše vprašanje.

Verjamem, da vedenje vašega psa ni samo nadležno, ampak je postalo že zelo moteče. Sploh če je začel napadati že domače muce.

Še bolj moteče pa je, da se ne pusti več negovati frizerki, kar je za njegovo pasmo nujno.

Težav, ki jih opisujete, ne morem rešiti preko elektronske pošte, ker moram nujno videti psa, in se z vami bolj obširno pogovoriti.

Če ste iz Ljubljane ali okolice, ali pa vam to ne predstavlja ovire, da bi prišli k meni, mi pišite na [email protected] in se bova dogovorila za termin.

Lep pozdrav,

Alenka

18. avgusta 2018

Pozdravljena, hvala za vprašanje.

Vlečenje in lepa hoja na povodcu, je nekaj, kar vsi hočemo od svojega psa.

Pot do tega pa je dolga, saj kuža, sploh če ni najlepše vzgojen, noče in ne razume, zakaj bi moralo biti po naše in bi moral hoditi ob naši nogi.

Predlagam vam, da se s psom udeležita kakšnega tečaja, kjer boste skupaj našli način, kako psu prikazati vaje, da jih bo želel početi z vami.

Za začetek vam svetujem, da si kupite oprsnico, s katero mu vlečenje preprečite.

Če ste iz Ljubljane ali okolice, se lahko oglasite tudi v Bajki. Lahko mi pišete na [email protected].

Lep pozdrav,

Alenka

18. avgusta 2018

Pozdravljena, glede vaše težave si pa ne upam na splošno prav nič reci. Pošljite mi mail na [email protected] in se bomo dogovorili za individualno uro, ker potrebujete bolj poglobljen pogovor in moram videti psičko, predno vam lahko kaj bolj konkretno odgovorim.

Lep pozdrav,

Alenka

31. maja 2018

O, Blankica moja. Lej, so psi, ki se pač nočejo družiti z drugimi psi. In če jih ne siliš v to, potem lahko čisto v redu sobivata. Imaš jo na povodcu, se izogibaš krajem kjer je veliko psov, kupi si halti, s katerim jo boš zadržala ( če se ne motim, si ga že uporabljala).

Glede muckov pa….mucki tečejo in to ji predstavlja plen. Predvidevam, da jih ne poškoduje, ampak samo teče za njimi.

Oglasi se mi na [email protected] bajka.si

 

Lepo se imej in počohaj Blanko v mojem imenu,

Alenka

31. maja 2018

Pozdravljena, reševanje težav povezanih s strelami in poki, se je skoraj nemogoče lotiti takrat, ko je motnja največja.

Ko je težava že velik problem, ne pomagajo “blaga sredstva”, ampak je za hitro pomoč, res le pomirjevalo, ko ga predpiše veterinar. Vsekakor je potrebno psu omogočiti, da se lahko umakne v svoj varni prostor. Nikakor ga ne miriti ali siliti vanj, če sam ne pride do vas.

Vsekakor si lahko pomagate tudi z alternativo, a se morate zavedati, da vse potrebuje svoj čas. Govorimo o vsaj 3 tednih, da se bodo videli prvi rezultati.

Predlagam, da se dogovorimo za srečanje in naredimo skupaj načrt.

Alenka

31. maja 2018

Pozdravljena, glede na to, da sem iz Ljubljane, je tako stroškovno kot časovno za vas bolje, da poiščete pomoč v Mariboru.

Lahko se obrnite na gospoda Borisa Šefa.

Lep pozdrav,

Alenka

29. marca 2018

Pozdravljena, upam da ste v tem času, težavo s kaknjem v stanovanju že rešili. Nekateri psički potrebujejo več časa, da osvojijo sobno čistočo. Naša vztrajnost in potrpežljivost je slej kot prej poplačana s čistim stanovanjem.

Pravilo učenja sobne čistoče je, da psa vozimo čim večkrat ven in ko opravi potrebo zunaj, ga izdatno pohvalimo in nagradimo.

Lep pozdrav,

Alenka

 

27. februarja 2018

Pozdravljena, vez med otrokom in psom je lahko zelo močna, če se oba pravilno vzgaja od vsega začetka. Na žalost je prvi vnuček to vez uničil in je v psu zbudil strah in zaradi strahu, agresijo do ljudi. Vsekakor je to trajalo čisto predolgo in kot vidim še vedno otrok psu teži, čeprav je že dovolj star, da bi mu to lahko dopovedali, da se ne sme.

Brez da vidim psa in ocenim nastalo škodo, ki ste jo leta dovoljevali oz. niste dovolj zaščitili psa, vam ne morem dati nasveta, kako rešiti težavo.

Edino kar je prav, je to, da sedaj zaradi varnosti obeh, psa in vnukov, psa odstranite v drug prostor.

Za svetovalno uro mi lahko pišete na [email protected]

Lep pozdrav,

Alenka

27. februarja 2018

Pozdravljeni, za začetek predlagam hranjenje z roke. Posodo imejte v roki in ga hranite briket za briketom. Ob tem mu ni potrebno delati nič drugega, kot jesti.

Upam, da bo kaj bolje, če ne se oglasite,

Lep pozdrav,

Alenka

27. februarja 2018

Pozdravljena, hvala za vaše vprašanje.

Psička ima verjetno še druge strahove, ne samo strah pred avtom, ki je posledica preteklih travm. Naredila ste vse, da ste psičko postopoma navajala na avto.

Ste morda opazila ali je kakšna razlika kje vozite psa. Na zadnjem sedeže, v prtljažnem prostoru, kletki…

Vsekakor vam težko napišem kaj novega, ker te res naredila ogromno dela že sami, brez da vidim psičko in vidim njeno obnašanje.

Kontaktirajte me preko maila ([email protected]) in se bomo dogovorili za svetovalno uro.

Lep pozdrav,

Alenka

27. februarja 2018

napad na člana družine, pasji ugriz -

Pozdravljena, hvala za poslano vprašanje in da ste z nami delila vaše težave.

Vsekakor Tornjak ni čisto nezahteven pes in ga je težko primerjati s pasmami, ki ste jih že imeli.

Nikoli ne iščite izgovorov, ko pride do ugriza. Ko enkrat začnemo s tem, se vrtimo v začaranem krogu in za vsak ugriz, iščemo izgovor in branimo psa. Vsi, ki imamo pse, jih imamo radi, a ko se enkrat pes svoj položaj v družini kaže tako, da si upa ugrizniti, je konec demokracije.

Svetujem vam, da poiščete strokovno pomoč in da začnete res takoj delati z njimi. Psu je treba določiti meje, ki se jih boste vedno držali, predvsem pa mu povedati, da je nedopustno to, da si upa ugrizniti.

Lep pozdrav,

Alenka

7. novembra 2017

lajanje na avtomobile, lajanje na poštarja, nezaupanje, posvojen pes, ugajanje -

Pozdravljena, hvala za vaše vprašanje. Lepo, da ste k sebi vzeli psičko, za katero prej niso lepo skrbeli. Seveda je to na njenem obnašanju pustilo posledice, ki pa jih lahko odpravite.

Predvsem morate delati na povezavi s psičko, s tem, se bo tudi dvignilo zaupanje. Priporočam vam obisk pasje šole, kjer vas bodo naučili, kako delati vaje in kako popraviti vaše težave. Če ste kje blizu Ljubljane, se lahko prijavite k nam prejo spletnega obrazca.

Glede lajanja in verjetno tudi tekanja za vsem, kar se premika, boste morali pristopiti celostno. Psička je mešana s pasmo, ki je nagnjena k lajanju in k paši. Zato so vse te težave, ki jih opisujete še toliko večje.

Imate kar zahtevno pasjo punco, a nič za to. Težave so izzivi, ki jih boste uspešno rešili.

Vse dobro,

Alenka

7. novembra 2017

lulanje, pasji mladiček, pleničke za psa, sobna čistoča -

Če je kuža že pri vzreditelju spoznal sobno čistočo, vam je že vzreditelj povedal, kakšen red so imeli. Pomembno je, da ohranite ritem, ki so ga imeli v leglu in ga počasi prilagodite vašemu.

Naredite si plan, kdaj morate zjutraj vstati, da bo šel kuža še na sprehod. Predvsem se odločite ali bo dobil hrano pred ali po sprehodu.

Pravilo je, da greste lulat takoj ko se zbudi, ko se neha igrati, ko poje, popije. To velja za prve par dni. Potem pa se počasi že naučimo opazovati psa, ki nam pove, kdaj ga lulat. Razen zjutraj, ko mora res takoj ven.

Znaki, ki kažejo, da se bo kuža polulal: vrtenje na mestu, vohanje na določenem mestu, cviljenje, sedenje pred vrati.

Glavnina vzrediteljev ima doma časopisni papir ali plenico – za začetek imejte to tudi vi. Opazujte psa, kaj dela predno počepne in tako boste vedeli, kako bo pokazal, da ga lulat.

Kako odvaditi lulanja notri? Mladiček med 3 in 4 mesecem težko zdrži več kot 8 ur brez lulanja, zato je potrebno ta obdobje »preživeti« s kakšno lužico.

Notranje čistoče se uči tako, da se postopoma papir oz plenička premika proti vratom, krati pa jo je čedalje manj. Tako se bo kuža naučil pokazati, kdaj mora ven.

Ko vas ni doma, položite po tleh ali papir, pleničko ali stare brisače, da bo kuža šel lahko na potrebo.

Ko ste doma, vse pripomočke pospravite in opazujte psa, ter ga vedno nesite ven, ko bo nakazal, da bi lulal ( ne pozabite na začeta pravila). Ko se zunaj polula, ga močno pohvalite z »priden lulat«, ter mu dajte priboljšek. Tako bo to kmalu vzel za igrico – ko bo starejši, pa bo vedel, da lulat pomeni lulat in se vam bo polula na povelje.

6. novembra 2017

Pozdravljena, hvala za zelo zanimivo vprašanje.

Vaša psička odrašča in si postavlja svoja pravila v življenju, ki pa niso vedno takšna, kot si želimo. Zaganjanje in lajanje na druge pse , ni samo nadležno, ampak tudi nevarno vedenje.

Pri 13.tih mesecih je vaša psička prave starosti, da se resno lotite te težave in jo skupaj odpravimo. Za začetek predlagam individualen posvet , kjer se bomo pogovorili o vseh težavah in kjer bomo lažje določili ali sta primerni za skupino ali potrebujete še kakšno individualno uro.

Prijavite se lahko preko spletne prijave 

Lep pozdrav

6. novembra 2017

Pozdravljeni, vaš kuža je že prave starosti za pasje Igralne urice.

Prijavite se lahko preko spletne prijave.

6. novembra 2017