Bajka svetuje

Imate težave z vašim psom in ne veste kako bi jih rešili? Ne veste zakaj je vaš pes spremenil vedenje in bi to radi popravili? Se vam psička goni, pa ne veste kako dolgo bo gonitev trajala? Imate mladička pa ne veste kako ga navaditi na sobno čistočo?
Še nimate psa, vendar bi ga radi imeli, a se ne morete odločit kakšen pes (pasma) bi bil primeren za vas? Psu, ki ga že imate, bi radi predstavili novega družinskega člana, a ne veste kako ga bo vaš pes sprejel oziroma vas zanima kako ju pravilno predstaviti?

To in še več lahko vprašate v Bajkinem kotičku, kjer se vam bomo potrudili odgovoriti na vsa vaša vprašanja po naših najboljših močeh. Več kot nam boste napisali, lažje vam bomo pomagali.

Zastavite vprašanje


dolžina sprehodov, sprehod med gonitvijo psičke -

Pozdravljena, 9 mesečna psička, gre komot lahko na enourni sprehod na dan in dva krajša do 20 minut, če delate 3 sprehode.

Važno je le, da ne boste imeli sprehodov v hrib in da je sami ne obremenjujete s tem, da bi ji pretirano metali žogice ali frizbi, saj njene vezi in kosti še niso zaključile razvoja in lahko pride do poškodb.

Glede gonitve ni omejitve z gibanjem, le če živite na območju spuščenih psov, je to gibanje neprijetno zaradi spremljevalcev.

Lep pozdrav,

Alenka

7. februarja 2021

mladiček grize, mladiček renči -

Pozdravljeni, hvala, ker ste mi zaupali vaš problem.

Imate mladička, kjer je grizenje, lajanje in renčanje pač način komunikacije, ki jo je prenesel iz legla, saj je tako komuniciral s svojimi bratci in sestricami.

Sedaj, ko je pri vas, ste bi postali njegovi bratci in sestrice in predvsem otroci so večinoma tisti, ki se z njimi igrajo in so več ali manj skoz z njimi. Zato je tudi veliko več ugrizov pri njih.

Vsekakor morate nujno postaviti mejo in mu dopovedati, da se tega ne sme. Nadomestno vedenje, da mu namesto vas ponudite igračo, ni ravno na mestu, saj je potrebno psu privzgojiti kaj je vedno in povod prepovedano in kaj se samo trenutno ne sme.

Grizenje vas, je definitivno vedno in povsod prepovedano, zato je potreben tudi bolj odločen pristop.

V ponedeljek 8.2. ob 18ih bom imela na FB strani Bajka šola za pse brezplačno predavanje o mladičkih in se nam lahko pridružite.

Lep pozdrav,

Alenka

7. februarja 2021

agresiven pes in evtanazija, usmrtitev agresivnega psa. evtanazija zdravega psa, usmrtitev psa -

Pozdravljeni, agresivnega psa, ki se ga bojite in ga zaradi tega ne želite več, lahko usmrtite.

Postopek je sledeč:

  • Potrebujete mnenje strokovnjaka
  • Oddate vlogo za evtanazijo zdravega psa
  • Ko dobite odločbo, psa lahko evtanazirate.

Kje in kako vse to uredite:

  1. Za pridobitev mnenja me pokličete na 040500972 in se dogovorimo za ogled psa
  2. Ko vam napišem in pošljem mnenje, kontaktirate vaš pristojen urad za veterino – če ne veste pod katero območno enoto spadate, vprašate vašega veterinarja. Tam oddate prošnjo za dovoljenje za usmrtitev agresivnega psa. V prošnji opišite zakaj in priložite moje mnenje.
  3. Uradni veterinar vam izda odločbo o usmrtitvi psa. Z vašim veterinarjem se dogovorita in pripeljete psa na evtanazijo.

 

Za več informacij, me pokličite na 040500972

Vse dobro

Alenka

 

29. decembra 2020

pes se boji pokov, streloplahost -

Pozdravljena, december je res katastrofa za naše pse, sploh za tiste, ki se bojijo pokov.

Upam, da ste v tem času že našla kakšno rešitev. Na hitro pa vam predlagam, da greste jutri v lekarno po bachove rešilne kapljice za otroke n mu jih kar začnite redno dajati. Lahko kakšnih 10 minut predno greste ven. V lekarni imajo tudi baldrijanove kapljice – pazite le, da niso na alkoholni osnovi, ker teh ne smete dajati psom. Baldrijanove kapljice lahko voha ali pa tudi če bo želel popije.

Vse dobro in čim manj petard.

Alenka

28. decembra 2020

lulanje, mladič lula notri, mladičke, plenična podloga -

Pozdravljena, hvala za vaše “polulane” težave.

Predvidevam, da imate enega zelo živahnega mladička, ki se mu zelo mudi živeti in nimam časa, da bi se ustavil in malo zadihal. Zato mu je lulanje, čisto postranska zadeva, ki ga ustavlja ob njegovem tempu. Pač, ko ne gre več počepne in s tem ne zamudi vsega, kar bi lahko zamudil.

Predlagala bi vam, da se vrnete na začetek. Še prej pa, da ukinete plenične podloge, ki nimajo nobene vloge več. Le to, da se ne nauči zadrževati urina in ne povedati, kdaj ga lulat, saj mu je dovoljeno lulanje notri.

Zlata pravila lulanja so. Lulat se gre:

  • takoj, ko se zbudi
  • takoj, ko poje/popije
  • ko se neha igrati
  • ko se preveč razburi

Vedno se ga prime in nese ven. Zunaj naj bo na povodcu in naj ne hodi okoli in raziskuje. Ko ga peljete lulat, ga peljite tja, ker boste želeli, da vam lulat tudi potem, ko bo odrasel. Ko se polula, ga pohvalite.

Lahko vam povem iz osebne izkušnje. Imela sem, no še vedno jo imam, psičko iz zgornjega opisa. Ona se je postavila v pozo za lulat, a ni lulala, ker ni imela časa. Tako, da sem morala dobesedno vedno pogledat, ali res lula.

Ko sem se en dan odločila, da se tako več ne gremo, sem dobesedno 45 minut stala na travi 2×2 metra – zelenica na pločniku ob hišah in čakala, da se je polulala. Ker, ko je prišla notri, je bilo isto, takrat je takoj naredila lužico.

Upam, da sem kaj pomagala z osebno izkušnjo.

In pa še en namig – nujno psa ustavljajte vi in ga učite umirjenosti, ker če ne boste kmalu imeli težave tudi s tem, da boste imeli hiperaktivnega psa, ki ste ga bi naredili takšnega, ker premalo počiva.

vse dobro,

Alenka

 

28. decembra 2020

agresija do otrok, agresivna psica do ljudi in psov, psica bi psa ubila, psica izzove napad -

Pozdravljena, hvala da ste mi zaupala vaše težave.

Pri takem agresivnem vedenju, kot ga opisujete, vam na žalost ne morem svetovati preko neta. Edin nasvet, ki vam ga dam, da ne boste k meni prišla po uradni poti  -torej bo psica dobila status nevarnega psa in obvezno prešolanje je, da nosite vedno in povsod nagobčnik.

Za možnost prevzgoje, pa me pokličite na 040 500 972 in se bomo dogovorili za osebno srečanje.

Vse dobro,

Alenka

28. decembra 2020

ločitvena tesnoba, pes ne more biti sam, separacijska kriza -

Pozdravljena, hvala za vaše vprašanje.

Verjamem, da je to res ogromen problem. Letošnje leto, je bilo sploh za pse, ki imajo ločitveno tesnobo obupno, saj smo bili veliko več doma in namesto, da bi bili bolj srečni – kar so bili, ko smo bili doma, so bili v še večji stiski, ko smo odšli.

Pri ločitveni tesnobi ni hitre rešitve, predvsem pa ne neke univerzalne rešitve. Za bolj podroben odgovor in možne rešitve, bi morale opraviti zelo razširjen pogovor zato bi se morale dobiti. Verjamem namreč, da ste poskusila že vse znane metode in nasvete, ki jih dobite na netu.

Predlagam vam, da me takoj po novem letu pokličite na 040500972 in se bova dogovorile za srečanje.

Lep pozdrav,

Alenka

28. decembra 2020

pes iz zavetišča napada domačega psa, zavetiški pes je agresiven -

Pozdravljena, hvala, da ste mi zaupali vaše težave.

Na žalost je kuža iz zavetišča pokazal tisto stran, svojega karakterja, ki si ga ne želite in ki je nevaren vaši psički.

Na žalost se velikokrat izkaže, da zavetiški psi niso večno hvaležni in vdani, samo zato, ker ste jih »rešili«. Ampak smo vsaj v večini primerov postali zavetiščarji, ravno zardi tega, kar imate vi sedaj težave z njim.

Dejstvo je, da mu bo potrebno zelo omejiti »svoboščine«, ki jih ima. Predvsem pa morate 100% zaščititi psičko, ki jo imate, saj jo ogroža s tem vedenjem in ji konkretno otežuje starost in slabša zdravstveno stanje. Predlagala bi vam, da ju ločite in da se z njima ukvarjate ločeno. Stara psička ima vse privilegije, kot jih je imela prej. Nov kuža, si mora pa še vse zaslužiti in mu zato postavite jasne meje, ki se jih mora držati. Pazite, da se to vedenje  – napad na pse, ne bo prenesel tudi na ostale pse, saj boste imela velike težave v sobivanju z njim.

Vse dobro,

Alenka

28. decembra 2020

kako umiriti lajajočega psa, Pes ponoči laja -

Pozdravljeni, hvala za vaše vprašanje.

Verjamem, da vas lajanje ponoči moti in da ga ne morete imeti zunaj, saj bi se kregali s sosedi.

Pes je postal odrasel in zazna vsak premik okoli hiše. Koliko pa imate motenj ponoči. Na kakšnem mestu živite.

Možnost glede lajanja je, da ga poskusite zaposliti zvečer z kakšnimi miselnim igrami ali pa da mora večerjo pojesti iz šnofa, kar ga bo utrudilo in bo zaspal.

Lahko ga preselite k sebi in ga tako bolj nadzorujete.

Upam, da bodo noči kmalu mirne in brez lajanja.

Alenka

4. decembra 2020

Mladiček ne sprejme družinskega člana, pes renči na dedka, pes se boji starejših moških -

Pozdravljeni, hvala za vaše vprašanje.

Kuža je moral imeti slabo izkušnjo, po vsej verjetnosti že v leglu, z starejšo osebo, moškega spola.

A se boji tudi drugih moških ali samo dedija.

Vsekakor nadaljujte s postopnim približevanjem in pa tudi ustavite, ter mu jasno povejte, da tega vedenja ne dovolite.

Lep pozdrav,

Alenka

4. decembra 2020

agresija pri domačih psih, en pes je agresiven do drugega psa, posvojitev psa, prihod novega psa, združevanje psa -

Pozdravljeni, hvala za vaše vprašanje.

Vsekakor imate doma kar trd oreh, saj sta oba psa dokaj netolerantna do drugih psov in je logično, da bosta tudi en do drugega.

Obema je potrebno postaviti strogo mejo in ne dovoliti nobenega agresivnega vedenja en do drugega. Zaenkrat ju ne imejte skupaj, dokler nista v redu en do drugega.

Morate pa začeti kompleksno delati na tem, da se odpravi agresija do vseh, saj boste imeli dva psa, ki bosta začela skupaj napadati v tropu, česar pa ne želite.

Vse dobro in upam, da čim prej odprejo pasje šole.

Lep pozdrav,

Alenka

4. decembra 2020

star kuža ne sprejme novega psa, žalovanje pri psih -

Pozdravljena, velikokrat je žalost ob izgubi psa, za psa prav tako stresno, kot za ljudi. Predvsem če jih lastniki energijsko obremenjujemo in jim nalagamo še našo žalost.

Če je psička bolna, verjamem da je še toliko bolj zahtevna in si želi vaše bližine, predvsem zaradi varnosti, ki jo v tem momentu potrebuje.

Novo psičko bo počasi verjetno sprejela, je pa prav, da ima svoj mir in jo, ko ste sami doma in le vidite, da ji nova psička “preveč teži” omogočite njen prostor in mir. Če ne gre drugače, ju ločite.

Če boste imeli še težave, mi pišite in se bomo dogovorili za individualen termin.

Vse dobro,

Alenka

10. novembra 2020

pes grize, pes napada -

Pozdravljeni, glede na napade, ki so se začeli na vas in kot opisujete tudi drugje, vam svetujem individualno uro, kjer se bomo podrobno pogovorili o vsem in skupaj našli vzrok, predvsem pa rešitev kako preprečiti napade.

Lahko mi pišete na [email protected] ali pa me pokličete na 040 500 972.

Lep pozdrav,

Alenka

10. novembra 2020

mladiček grize, mladiček joka, mladiček noče na sprehod -

Pozdravljena, hvala za vaše vprašanje.

Imate majhnega mladička, ki ne pozna sveta v katerega ste ga prinesli. Sprehodi prve dni so zelo naporni, ker jih kuža noče. Predlagam, da ga odnesete malo dlje in bo videl, da ni nič hudega, ker bo vedno prišel domov.

Toplo vam priporočam obisk pasje šole, kajti prav o teh težavah in še vseh ostalih, ki se bodo pokazale, se v šoli pogovorimo in jih tudi rešimo.

Če ste iz Ljubljane se nam lahko pridružite.

Lep pozdrav,

Alenka

10. novembra 2020

mladiček in star pes, pes noče na sprehod -

Pozdravljeni, hvala za vaše vprašanje.

Morda je razlog v vročini in psička enostavno ne želi v tej vročini na sprehod. Vsekakor imam premalo informacij, da bi vam lahko bolj podrobno svetovala oz, povedala zakaj psička noče na sprehod.

Poskusite s kratkimi sprehodi, s seboj vzemite priboljšek, igračko.

Psi niso tako zamerljivi, da bodo kar “odpovedali” poslušnost, ker ima sin mladička. Lahko se ji je samo zamerilo to, da ji mladiček teži in noče imeti stika z njim.

Lep pozdrav,

Alenka

27. avgusta 2020

mladiček grize, naskakovanje mladička, pasji mladič -

Pozdravljeni, hvala za vaše vprašanje.

Naskakovanje nima veze s tem, da se pes goni. Naskakovanje kaže ali na pretirano željo po doseganju ranga ali pa tudi kot izredno nesamozavestnost psa.

Lahko ga enostavno preveč obremenjujete in imate predolge sprehode, zato je nemiren, ko pridete domov.

Nasvet poleg obiska šole. Poskusite psa čim bolj umiriti, predvsem za z odločnim NE, prekinite vedenje, ki vam ne ustreza.

Lep pozdrav,

Alenka

27. avgusta 2020

mladiček in šola, mladiček ne sme priboljškov, pasji mladič ima drisko -

Pozdravljena, hvala za vašo žalostno zgodbo, predvsem žalostno, zaradi neprimernega okolja, v katerem je psička živela.

A so veterinarji že ugotovili, kaj je vzrok vsem njenim težavam in ste izločili, na kaj je alergična. Vsekakor vam najprej priporočam, da obiščete še bioresonanco, kjer boste psičko podprla in lahko celo čisto rešila težave.

Glede šolanja brez priboljškov. Seveda se da, s pomočjo igrače in plena.

Iz katerega kraja pa ste?

Lep pozdrav,

Alenka

7. junija 2020

mladiček grize, mladiček in odrasel pes, mladiček napada otroka -

Pozdravljena, hvala za vaš opis domačega dogajanja z novim psom. Vaš mladiček se obnaša tako, kot mu je bilo v leglu dovoljeno in je to prenesel na novo okolje. Zato mu morate nujno postaviti meje vi. Odločno in brez kompromisno. Sploh v odnosu do vaše hčerke in tudi seveda vas.

Normalno je, da starejši psi tolerirajo mladičke in jih dovolijo veliko preveč. Težava je, da bo vaš mladiček to vedenje prenesel na vse pse, ki pa kmalu ne bodo več strpni do njega, in boste imeli težave, saj ga bo kdo ugriznil nazaj. Če ne prej, ko bo pes postal spolno zrel in se bo še vedno obnašal kot mladiček, ki to več ne bo. Zato morate biti vi tista, ki ga boste ustavljala tudi pri igri z vašim odraslim psom, saj ga morate vi zaščititi in mu omogočiti mir, ki ga potrebuje.

Vsekakor vam svetujem čim hitrejši obisk pasje šole, kjer bo mladiček med sebi enakimi in kjer vas bodo vodili čez vse težave, ki jih imate in jih še boste imeli.

Srečno,

Alenka

7. junija 2020

Pozdravljeni, vsi mladički imajo isto težavo.

Ne želijo od doma, ker se tu počutijo varne. Verjamem, da je vsak dan bolje in bo težava kmalu minila.

Nasvet je, da jo odnesete ven, ker domov pa vedno teče, a ne ;).

Predlagam vam obisk pasje šole za mladičke, ker se skupaj pogovorimo tudi o tem in vas vodimo čez odraščanje vašega psa.

Lep pozdrav,

Alenka

12. maja 2020

Pozdravljena, brez da se osebno vidimo oz. naredimo razširjen pogovor, vam težko dam konkreten nasvet, kako postopati.

Vam pa polagam na srce, sploh ker je bil razlog oddaje napad na otroka, in kot kaže tudi odrasle ljudi, da čimprej stopite v kontakt z menoj oz. drugim strokovnjakom za prevzgojo in se resno pogovorite.

Pri 4ih otrocih in času, ko bodo vsi doma oz. so že zaradi situacije z virusom, bo lahko prišlo do čedalje pogostejših napadov in ugrizov.

Ukrepajte res odgovorno in čim prej, poiščite pomoč.

Če je utemeljen razlog – da prevzgoja ni mogoča, se psa, čeprav je zdrav, z mojim mnenjem lahko tudi usmrti. Več informacij pa osebno.

Lep pozdrav,

Alenka

 

12. maja 2020

Pozdravljena

Hvala, da ste mi zaupala vse vaše težave, ki jih imate in jih ni malo. Glede na to, da so se ukrepi vlade sprostili, vam priporočam, da me ali pokličete ali pa mi napišete mail, da se dogovoriva za individualno uro. Vaše težave so namreč prevelike, da bi vam lahko pomagal samo površinski nasvet preko neta.

Lep pozdrav,

Alenka

 

30. aprila 2020

agresiven pes, pes noče iz sobe -

Pozdravljen, napad je vedno odgovor na več dejavnikov. Vedno, ko prihaja do ugrizov v domačem okolju, se najprej poiščejo vzroki in vsa vedenja, ki niso takšna, kot bi morala biti.
Ko se res poglobite v odnos s psom, in najdete vse težave, se lahko “prevzgoja” začne.
Ljudje ponavadi vidimo samo tisti, največji problem. A ta je sestavljen in manjših in je treba najprej rešiti te. Ko se jih reši, se večinoma največji reši kar sam od sebe.

 

Za več informacij pa mi lahko pišete in se dogovorimo za svetovanje na daljavo, ker bomo konkretno začeli delati in reševati težave.

lep pozdrav,

Alenka

24. marca 2020

agresiven pes pri hrani, napadi med hranjenjem, pes čuva hrano, pes ob hrani grize -

Špela pozdravljena, hvala za vaše vprašanje.

Ima vaša mladička, še kakšno drugi težavo. Je samo pri hrani tako zaščitniška ali tudi drugje?

Predlagam vam, da jo hranite samostojno. Starejšo psičko umaknite stran in mlajšo hranite iz roke. Najprej zahtevajte, da se psička umiri – ni važno ali sedi, leži ali stoji. Važno je, da je ob tem mirna. Ko se umiri, ji dajte hrano. Postopoma hranjenje iz roke, prenesite v hranjenje v posodi.

Dokler psička pri tem ne bo umirjenja, jo ne hranite ob starejši psički.

Predvidevam, da je to vedenje prinesla že iz legla in se je tam morala stalno boriti za hrano. S postopnim hranjenjem bo psica dojela, da hrano stalno dobiva in se ji ne bo potrebno boriti zanjo.

Upam, da sem vam vsaj malo pomagala,

 

Lep pozdrav in ostanite doma ter zdravi,

Alenka

 

23. marca 2020

kako prestaviti novega pasjega člana, mladiček in nov pes, pes renči na psa, prihod novega psa, star pes ne sprejema mlajšega -

Mojca pozdravljena,

Verjamem, da vam situacija ni všeč. Lili je seveda presenečena in malo tudi užaljena, ker je v njeno kraljestvo, prišla nova psička.

Poskušajte jo pomiriti, hkrati pa ji poveste, da vam renčanje in ugriz nista všeč.

Če ste iz Ljubljane, vam predlagam, da se dogovorimo za skupno srečanje, kjer vam bom lahko predlagala tudi konkretne rešitve, ko bom videla oba.

Mogoče ne bi bilo slabo, da bi Lili dobila Bachove kapljice, ki bi ji pomagale sprejeti novega člana.

Za več informacij mi pišite na [email protected]

Torej: ljubeznivo, odločno in nikar je ne zapirajte v kletko, ker bo to naredilo še večjo škodo.

8. marca 2020

Pozdravljeni, hvala za vaša vprašanja.

Vedenje, ki ga ima vaš kuža je za vašega psa, popolnoma normalno in tudi pričakovano.

Večinoma so to psi, ki so bili že generacije na cesti in so popolnoma ne socializirani in ne navajeni bivanja z ljudmi.

Predlagam, da se čimprej priključite pasji šoli, kjer imajo izkušnje s takšnimi psi in kje se poleg priprav na izpite, ukvarjajo tudi s prevzgojami in rehabilitacijami psov.

Če ste iz Ljubljane ali vam to ni predaleč, me kontaktirajte in se bova dogovorila.

Lep pozdrav,

Alenka

28. avgusta 2019

Pozdravljeni, hvala za vaše vprašanje.

Hitro goltanje hrane je povezano z načinom hranjenja v leglu, kjer je navada, da se strese hrano v eno posodo in se morajo mladički boriti za hrano. Zaradi tega neprimernega načina, se jim privzgoji strah pred pomanjkanjem in zato hrano vsakič golta.

Predlagam, da mu hrano dodajate v posodo iz roke, po par briketov, da se bo navadil, da hrana prihaja in da jo ima samo zase. Obstajajo tudi posode, ki so narejene tako, da mora pes bolj počasi jesti, prav tako pomaga, da čez brikete prelijete vodo.

Jesenske tečaje začnemo v začetku septembra. V skupini je od 5-8 psov.

Predlagam, da pošljete prijavo z vašimi podatki, ker se skupine že polnijo.

Lepo pozdravljeni,

Alenka

 

28. avgusta 2019

Pozdravljena, brez da psičko vidim, vam težko povem kaj konkretnega.

Pri tako globokem strahu, kot ga opisujete, bi se jaz oprijela alternative. Lahko so bachove kapljice, lahko so eterična olja, lahko so reiki terapije. Ali pa kombinacije vsega tega.

Če vam Ljubljana ni predaleč, vem vsekakor predlagam, da bi se dogovorili za individualno uro.

Lep pozdrav,

Alenka

11. julija 2019

agresija, čuvanje stvari in okolice, dominanca, pes grize -

Pozdravljena, hvala za vaše vprašanje.

Pri nemških ovčarjih se velikokrat zgodi, da postanejo preveč posesivni in začnejo čuvati veliko širšo okolico. Če pri tem lajanje preraste v agresijo in napad, potem imamo težave.

To se vam je na žalost že zgodilo, zato nujno, čimprej poiščite strokovno pomoč, ker je sedaj vaš pes fizično in psihično odrasel in se temu primerno tudi obnaša. To vedenje ni od včeraj, ampak se je kazalo že prej, pa ste ga ali spregledali ali pa niste bil nanj pozorni. Vsekakor bi ga morali videti inštruktorji v šoli.

Pomembno je, da ukrepate prej, preden pride do ugrizov in po možnosti tudi statusa nevarnega psa.

Za individualno uro mi lahko pišete na [email protected]

Lep pozdrav,

Alenka

8. maja 2019

Page 1 of 2 1 2