Igralne urice za pasje mladičke

Pasji mladiček ob prihodu v novi dom še ne ve kaj si želite od njega, zato se morata vzgoja in postavljanje mej začeti takoj, ko malo kepico prinesete domov. V igralnih uricah za pasje mladičke je njihova socializacija pravilno vodena, zato boste imeli na koncu lepo vzgojenega pasjega mladička. Tečaj se začne takoj, ko se prijavi 5 kužkov, starih do 4 mesece,  prijave zbiramo preko celega leta.

 • Igralne urice za pasje mladičke potekajo 2x tedensko po eno šolsko uro.
 • Obsegajo 14 srečanj – 12 srečanj na poligonu in 2 skupna sprehoda
 • Na koncu igralnih uric, vi in vaš pes poznata osnove pasjega učenja in vzgoje, odpoklic iz igre psov ter osnovo pasje  poslušnosti.

Kaj se bomo naučili?

 • Naučili se bomo pasje komunikacije in kaj moramo spremeniti, da se boste s psom boljše razumeli.
 • Pasja šola Bajka, spodbuja druženje med psi, pasjo igro nadzorujemo in se učimo kaj je v pasji igri dovoljeno in kaj ne.
 • V igralnih uricah se bomo naučili osnov pasje poslušnosti, osvojili bomo vaje kot so sedi, prostor in odpoklic.
 • Naučili se bomo pravilne in lepe hoje na popuščenem pasjem povodcu.
 • Vsak mestni pes mora kdaj tudi v urbano središče. Sprehoda sta zato namenjena učenju mestnega pasjega bontona.
 • Za popestritev in veselje, se bomo naučili tudi nekaj pasjih trikov, s katerimi boste razveselili sebe, psa in okolico.
 • Vseskozi vam bomo na voljo za pomoč in vprašanja glede vzgoje pasjega mladička doma.
 • Kako držati psa na pregledu pri veterinarju.
 • Spoznali se bomo s potrebno opremo za pasjega mladička.
 • Imeli bomo zanimivo in poučno predavanje o pasji prehrani.
 • Za vas bomo pripravili poučno delavnico o negi in oskrbi psa.

Tečaj igralne urice se konča z izpitom. Pridobljeni naziv: Bajkin vzgojen mladiček

Cena tečaja je 250 Eur. Plačate lahko na 2 obroka.

Prijavi naju v šolo


Iz legla smo domov pripeljali pasjega mladička in mala kepa nas je že takoj zasvojila. Prva spuščena lužica nam nariše nasmeh, ker le ta pomeni, da imamo psa. Kar tepemo se, kdo bo tisti, ki jo bo pobrisal. Na kup prinesemo vse igračke, ki smo jih zadnje dni kupili in komaj čakamo, da se naš kuža prične igrati. Malo renčanja se nam ob igri zdi ljubko, saj nam je všeč, da se naš mladiček tudi oglaša. Čas je za prvi obrok v novem domu. Hrano poje s takšnim tekom, da kasneje bruhne. Nič hudega, si rečemo, saj se vidi, da je zdrav, ker tako rad je. Po hrani nastopi čas za prvi sprehod, saj mora kuža lulat in kakat. Vzamemo naš novi povodec in ga odnesemo ven. A glej ga zlomka, mala kepica se začne upirat, vleče nazaj, cvili, skače, noče nikamor in se hoče sneti iz ovratnice. Ker ga je vidno strah, ga hitro odnesemo nazaj v varno zavetje doma. Ves vesel hitro počepne in opravi svojo potrebo na mehko preprogo.

Mladiček se že naslednji dan obnaša podobno kot se je obnašal v leglu. Večinoma je lahko lulal in kakal, kjerkoli je hotel, zato to počne tudi v novem domu. Ko se je hotel igrati, je vzel prvo stvar, ki mu je takrat prišla v gobček. Tako je tudi sedaj, zato nam trga preproge, kavč in copate. Vse to pozna, ker je to počel do sedaj. Vi pa ga kregate, ker vam to seveda ni všeč.  Pasji mladiček…. kakšno veselje v hiši!

Pasji mladiček ob prihodu v novi dom še ne ve kaj si želite od njega, zato se morata vzgoja in postavljanje mej začeti takoj, ko malo kepico prinesete domov.

Ko pridejo kužki iz legla, so navajeni živeti tako, kot so živeli v leglu. Tam so se igrali s svojimi bratci in sestricami, se grizli in se borili za svoj prostor pod soncem. Najdominantnejši je bil prvi pri hrani, prvi se je prišel božat, prvi je bil vsepovsod. Tisti, ki ni bil najbolj dominanten, je to vseskozi poskušal doseči s tem, da je dominantnejšega stalno napadal in mu dokazoval, da je tudi on močan. Tisti,  “ta priden”, pa se je podredil, ker je že zelo hitro ugotovil, da je bolje biti nekje v kotu in počakati na tisto kar bo zanj ostalo. In enega izmed teh kužkov smo potem prinesli v naš dom.

”Ta glavni” mladmladici4iček vse to dela tudi doma, nas terorizira, če ni vse po njegovo se razjezi, nas grize in se naša nad vsemi stvarmi, ki jih najde v svoji bližini. Vse samo zato, da obdrži vlogo glavnega. Tako pogumen je tudi pri srečanju z drugimi kužki. Če se mu ti ne podredijo in mu ne pustijo, da jih grize, se takoj prelevi v malo renčečo in grizočo ”pošast”. Tisti, ki v leglu ni bil glavni, ampak se je vseskozi dokazoval, je tak tudi doma in v igri z drugimi psi. Tisti, ki je bil v leglu priden in najbolj miren, je na začetku tak tudi doma, ko pa čez nekaj dni ugotovi, da v novem domu nima “sovražnikov”, se začne povzpenjati po lestvici navzgor. Večinoma nam je to dan ali dva všeč in smo celo ponosni na našega pasjega mladička, ker je končno le zbral dovolj poguma in se začel postavljati zase. V igri z drugimi kužki, pa je zadeva popolnoma drugačna, kot v prejšnjih dveh primerih. Kužkov se boji, si ne upa iti do njih in jih povohat, če pa kakšen kuža priteče do njega, se trese in uleže na hrbet. V leglu se je namreč naučil, da se mu s predajo, ne bo zgodilo nič hudega in ga ne bo nič bolelo. Vleče nas stran od kužkov, grabi ga panika, ko se mu kakšen približuje. Če se že spusti v igro, je zelo previden, nesproščen in bolj kot ne samo opazuje kje ga bo kdo napadel.

In kaj vse skupaj pomeni za kasneje, če jih ne naučimo pravilne igre?

Če pustimo psa iz prvih dveh primerov, da si stalno podrejata druge pse, se bo na začetku zgodilo to, da se psi z njima ne bodo več hoteli igrati, lastniki drugih psov pa se nas bodo zato začeli izogibati. Pes se bo tako naučil, da je popolnoma normalno, da je igra to, da se drugega psa grize in vseskozi renči ter skače vanj. Ko bo malo starejši (tukaj govorimo o mesecu, dveh) in bo nehal dišati po mladičku, ga drugi starejši psi ne bodo več tolerirali. Ker se mu bodo uprli in bodo nanj zarenčali ali ga celo ugriznili nazaj, se mu bo podrl svet. ”Kaj, a renčal in grizel me boš….ti že pokažem”, si bo mislil naš kuža. Pa imamo tako prvi resni pasji pretep, naš kuža se bo čisto zares stepel na življenje in smrt, ker on je pa ja vendarle glavni. In kaj smo s tem dobili? Psa, ki bo, če ne bo takoj po njegovo, drugega psa podredil, če pa to ne bo zaleglo, se bo stepel samo zato, da uveljavi svojo voljo. Tega pa verjetno nočemo.

Kaj pa bo s tem podrejenim, pridnim kužkom?
Če se bo že začel igrati ali pa ne bo imel drugega izhoda bo vseskozi v paničnem teku, ker si misli, da bo bolje, če zbeži. Ker bodo na začetku vsi hitrejši od njega, bo bolj ali manj stalno pripravljen na predajo. Ko bo videl, da ne glede na predajo, drugi ne neha skakati po njemu, bo še malo počakal, potem pa bo zbral ves pogum, ki ga premore in ugriznil nazaj. In kaj smo pridobili s tem? Pes je ugotovil, da takšen  način obnašanja učinkuje. R  azlika med prvima dvema in tem zadnjim je v tem, da se bo ta kuža preventivno naredil močnega in pogumnega, ker bo mislil, da bo le tako imel mir.

Vse skupaj nas lahko pripelje do tega, da prične naš pes samo renčati in gristi, česar se kmalu ne da več ustaviti.

Zato so pasje igralne urice zelo pomembne!

Tukaj NE pustimo ne renčanja, ne grizenja, ne naskakovanja, ne gonjenja drugega psa.

Zakaj? Zato, da dominantnega psa naučimo, da se drugih psov ne podreja, da se nauči strpnost in da spozna, da ne bo njegov ponos čisto nič ranjen, če kateri pes položi taco nanj. Tisto podrejeno, prestrašeno bitje pa naučimo, da psi niso pošasti, da se z njimi lahko igra in da mu nihče ne bo storil nič hudega.

Predvsem pa naše kužke naučimo, da beseda NE pomeni NE!
Naučimo jih tudi, da ko jih pokličemo, pridejo do nas, pa četudi so sredi najboljše igre ali pa so ravno našli najboljši kos mesa na svetu. Zato je pomembno, da se s kužkom čim prej udeležimo igralnih uric za pasje mladičke.

Igralne urice potekajo 2x na teden in trajajo eno šolsko uro. Na začetku je poudmladicki1arek predvsem na pravilni igri z vrstniki in socializaciji, kasneje pa začnemo tudi z učenjem prvih vaj in osnov poslušnosti. Ko kužki osvojijo osnovo hoje na povodcu, socializacijo oziroma spoznavanje urbanega okolja nadaljujejo v družbi starejših vrstnikov z obiskom parka Tivoli, mestnega jedra in živalskega vrta.

Tečaj igralne urice se začne takoj, ko se prijavi 5 psov, starih do 4 mesece. Zato prijave zbiramo preko celega leta in ne čakamo na pomlad ali jesen. Mladička lahko dobimo tudi sredi mrzle zime ali v vročem poletju, zato imamo igralne urice za pasje mladičke čez celo leto.

Najbolje je, da se prijavite takoj, ko pride kuža v novi dom. Zgodnja prijava v pasjo šolo, vam zagotavlja pomoč pri težavah, ki jih imate ob prihodu vašega psa.  Pasji mladiček, pa tako lažje prebrodi navajanje na novo okolje, saj je v pasji šoli med sebi enakimi.

Prijavi naju v šolo