Odpravimo strahove

Strah pred nevihtami, poki petard in ostalimi strahci

Delavnica sestavljena je iz 4 sklopov, kjer se preko različnih tehnik naučimo umiriti psa in odpraviti ali vsaj v veliki meri zmanjšati strah pred nevihtami, ločitveno tesnobo, strah pred poki, okrepiti samozavest in zmanjšati na splošno nesamozavestne pse.

1 delavnica – teoretčni del, udeležba brez psov

Predstavitev udeležencev, pogovor o tem, kako se strah izraža na psih in kaj so sprožilci.

Teoretično predavanje o tem, kaj strah je, kako deluje na psa, kako ga bomo odpravili oz. pomagali psom.

2 delavnica – Dotik pomirja .  Praktični del s psom 

Naučili se bomo masažne tehnike s katero psa umirimo.

3 delavnica – Uporaba eteričnih olj, ki pomagajo premagati in odpraviti strahove

Eterična olja delujejo na receptorje v možganih, ki so zadolženi za sprejemanje in reakcije vplivov iz okolja. Ko dobi pozitivno reakcijo, ker se telo sprosti, vpliv okolja začne sprejemati pozitivno. S točno določenimi olji, lahko vplivamo na to vedenje.

4 delavnica – individualni posvet z vsakim udeležencem – praktična delavnica

Na osnovi sprememb naredimo ali dodamo še kakšno tehniko. Pes ob v tej individualni obravnavi prejme tudi Reiki terapijo, ki ga podre pri premagovanju strah

Cena 4-ih delavnic z materialom ter pripomočki, ki jih bomo potrebovali na delavnici je 200 eur.

Plačilo je možno na 2 obroka.
Prijave sprejemamo na [email protected]

Število mest je omejeno.
Cena posamezne (1-3 sklop) delavnice je 70 eur.


Strah je psihološki odziv na nek pojav iz okolja. Strah primarno služi za zaščito in varnost organizma. Vsaka pretirana reakcija pa na koncu vodi v nezaželeno vedenje, ki je lahko za psa tudi pogubno.

Strah pred nevihtami je za pse poleti zelo obremenilen. Na začetku od reagirajo  samo ob samem poku, kasneje se strah razširi že na začetek nevihte, ki ga mi ne zaznamo.

Ločitvena tesnoba je zelo pogosta in za psa ter lastnika zelo težavna. Pes jo izkazuje na več načinov. Delanje škode, tuljenje, lajanje, ali pa čista apatičnost, ko vas ni doma. Zaradi visokega nivoja stresnega hormona, se le ta ne neha, ko lastnik pride domov, ampak se kaže v pasjem vedenju in reakcijah čez cel dan.

Streloplahost je zelo moteča predvsem okoli novega leta oziroma že v začetku decembra, ko se začnejo prvi poki petard in raket, ki se končajo šele januarja. Tako je pes, ki se boji pokov pod stresom več kot mesec dni. To pa slabo vpliva tudi na njegovo fizično, ne samo psihično zdravje.

Reševanja takšnega problema se nikakor ne moremo lotiti s fizičnega vidika. Kar pomeni, da  strahu  ne bo ublažil noben fizičen napor. Preveč utrujen pes, bo lahko zaradi stresa, ki ga doživlja  in zaradi pretirane fizične aktivnosti, v najslabšem primeru tudi zbolel. Stres je lahko razlog za veliko bolezni, ki se pojavijo v času, ko je pes podvržen svojemu strahu. Predvsem govorimo o boleznih prebavil in srca. Z načrtnim delom, ki se začne v času, ko vzroka stresa še ni, se lahko vsemu temu izognemo. Pri ločitveni tesnobi je pristop malo drugačen, ker ni mogoče izvor stresa odstraniti.

Veliko lastnikov psov, ki imajo težave zaradi različnih stresov, se zateka k pomirjevalom, ki lahko na psa vplivajo ali pa tudi ne. Stranski učinki, ko je pes na pol odsoten in zbegan še nekaj dni, pa tudi niso tisto, kar privoščiš svojemu psu.

Edina dolgoročna rešitev je, da začnemo problem reševati takrat, ko še ni vzdraženja – pokov ali neviht. Stres vedno rešujemo s sprostitvenimi vajami. In tako bomo tudi mi našega psa, preko različnih sprostilnih tehnik, naučil sproščanja. Ko se bo znal sprostiti, bomo postopoma pričeli z uvajanjem vzroka. Dodajali bomo metode, ki se med seboj povezujejo in nas bodo pripeljale do psa, ki bo mirno ali pa v zelo zmanjšanem stresu preživel najdaljšo noč v letu.

V delavnicah se bomo naučili masažnih tehnik sproščanja. Koža predstavlja največji organ telesa in ko je koža sproščena, se lahko sprosti tudi telo. Zato bomo najprej začeli s tem Telo je navajeno, da se v stresu da v krč, le tega pa lahko odpravimo z masažo. Ker bomo telesu nekaj dobrega začeli delati že toliko prej, bo pes ta občutek sproščenosti poznal in bo, ko bo potreboval sproščanje, tako sam prišel do nas. 

Kasneje bomo spoznali in dodali eterična olja, ki ravno tako pripomorejo k sprostitvi telesa. 

Ko se bodo lastniki naučili tehnik sproščanja in se bodo nanje odzvali tudi psi, bomo postopoma začeli uvajati poke. Ob tem Alenka (reiki mojstrica) psom pomaga tudi z Reiki terapijo, ki ravno tako pomiri psa in velikokrat težavo tudi odpravi.

S postopnim pristopom in hkratnim sproščanjem, bo pes poke iz nečesa slabega kmalu spremenil v nekaj dobrega!

Delavnico priporočamo vsem tistim, ki imate težave z ločitveno tesnobo, strahom pred nevihtami in v času pokanja in vsem prestrašenim in nesamozavestnim psom.