Delavnica o streloplahosti ali ne bojim se več petard

Do novega leta je še daleč. Za vašega psa, ki se boji pokov, pa zelo blizu. Z delavnicami bomo do decembra vaše pse navadili na poke in tako bo letošnje novo leto prijetnejše za oba.

Delavnice potekale enkrat mesečno in sicer prvo sredo v mesecu – v primeru slabega vremena se delavnica prestavi na dan, ko ne bo dežja.

Cena 6-ih delavnic z materialom ter pripomočki, ki jih bomo potrebovali na delavnici je 120 eur.
Tečajniki, Bajke šole za pse, imajo 50% popusta.
Plačilo je možno na 2 obroka.
Prijave sprejemamo na [email protected]
Število mest je omejeno.
Cena posamezne delavnice je 30 eur.


Strah je psihološki odziv na nek pojav iz okolja. Strah primarno služi za zaščito in varnost organizma. Vsaka pretirana reakcija pa na koncu vodi v nezaželeno vedenje, ki je lahko za psa tudi pogubno.

Streloplahost je zelo moteča predvsem okoli novega leta oziroma že v začetku decembra, ko se začnejo prvi poki petard in raket, ki se končajo šele januarja. Tako je pes, ki se boji pokov pod stresom več kot mesec dni. To pa slabo vpliva tudi na njegovo fizično, ne samo psihično zdravje.

Reševanja takšnega problema se nikakor ne moremo lotiti s fizičnega vidika. Kar pomeni, da  straha pred poki ne bo ublažil noben fizičen napor. Preveč utrujen pes, bo lahko zaradi stresa, ki ga doživlja ob pokih in zaradi pretirane fizične aktivnosti, v najslabšem primeru tudi zbolel. Stres je lahko razlog za veliko bolezni, ki se pojavijo v času pokov. Predvsem govorimo o boleznih prebavil in srca. Z načrtnim delom, ki se začne v času, ko pokov še ni, se lahko vsemu temu izognemo.

Veliko lastnikov streloplahih psov se zateka k pomirjevalom, ki lahko na psa vplivajo ali pa tudi ne. Stranski učinki, ko je pes na pol odsoten in zbegan še nekaj dni, pa tudi niso tisto, kar privoščiš svojemu psu.

Edina dolgoročna rešitev je, da začnemo problem reševati takrat, ko še ni vzdraženja – pokov. Stres vedno rešujemo s sprostitvenimi vajami. In tako bomo tudi mi našega psa, preko različnih sprostilnih tehnik, naučil sproščanja. Ko se bo znal sprostiti, bomo postopoma pričeli z uvajanjem pokov. Dodajali bomo metode, ki se med seboj povezujejo in nas bodo pripeljale do psa, ki bo mirno ali pa v zelo zmanjšanem stresu preživel najdaljšo noč v letu.

V delavnicah se bomo naučili masažnih tehnik sproščanja. Koža predstavlja največji organ telesa in ko je koža sproščena, se lahko sprosti tudi telo. Zato bomo najprej začeli s tem Telo je navajeno, da se v stresu da v krč, le tega pa lahko odpravimo z masažo. Ker bomo telesu nekaj dobrega začeli delati že toliko prej, bo pes ta občutek sproščenosti poznal in bo, ko bo potreboval sproščanje, tako sam prišel do nas. 

Kasneje bomo spoznali in dodali eterična olja, ki ravno tako pripomorejo k sprostitvi telesa. 

Ko se bodo lastniki naučili tehnik sproščanja in se bodo nanje odzvali tudi psi, bomo postopoma začeli uvajati poke. Ob tem Alenka (reiki mojstrica) psom pomaga tudi z Reiki terapijo, ki ravno tako pomiri psa in velikokrat težavo tudi odpravi.

S postopnim pristopom in hkratnim sproščanjem, bo pes poke iz nečesa slabega kmalu spremenil v nekaj dobrega!

Delavnico priporočamo vsem tistim, ki imate težave v času pokanja. Prav tako jo toplo priporočamo vsem, ki se s svojim psom aktivno ukvarjate (reševalci, tekmovalci v različnih pasjih disciplinah) in imate probleme s streloplahostjo.

Ker začenjamo med dopusti, boste lahko ob predhodni najavi, delavnico, ki se je zaradi dopusta ne boste mogli udeležiti, nadomestili v terminu, za katerega se bomo skupaj dogovori.